Pomoć oko Focke-Wulf FW-190, 1945. godina, te oko neidentificiranog sjedala
4 posters
Stranica 1 / 1.
Pomoć oko Focke-Wulf FW-190, 1945. godina, te oko neidentificiranog sjedala
Igrom slučaja, a uz pomoć određene količine novca, došao sam u posjed originalnih komada limova krila FW-190. Za sad sam uspio istražiti i suziti krug na dvije konkretne letjelice iz iste jedinice. Radi se o FW-190 F-8 iz I./SG 10, jedan od dva koji su prisilno sletjeli kod aerodroma Pieštany u Slovačkoj (tamo su bili bazirani u proljeće 1945.). Potencijalni kandidati su:
Fw 190 F-8 WNr. 588426. (Pilot Uffz. Helmut Kannenberg poginuo pri slijetanju na aerodrom Pieštany)
Fw 190 F-8 WNr. 58869 (18.2.1945 pilot pri slijetanju razbio avion, nije ranjen).
Po tome što mi je rekao čovjek od kojeg sam kupio, 99% je da se radi o ovom drugom. Ono što me muči je razlika u broju znamenki serijskog broja... Ima li netko ikakvih fotki tih primjeraka ili bar primjeraka te jedinice iz 1945.?
Po onome što vidim pred sobom - shema je RLM74/75 odozgora (vidim tamnosivu), no odozdo je iznenađenje - čini se da je obojan bijelo ili vrlo svijetlosivom bojom. Ovo je komad donjeg lima (crno je vjerojatno ostatak balkenkreuza, no ta svijetla je po svuda, nije dio balka):
Zanimljivost je što su svi limovi čelični, nisu aluminijski. A i to što su zakovice standardno "pijane", nisu u skladu s maketarskim teorijama za rivetere... Vjerujem da su "pijane" zakovice imale svoju svrhu u učvrščivanju konstrukcije, čini mi se logičnim.
Fw 190 F-8 WNr. 588426. (Pilot Uffz. Helmut Kannenberg poginuo pri slijetanju na aerodrom Pieštany)
Fw 190 F-8 WNr. 58869 (18.2.1945 pilot pri slijetanju razbio avion, nije ranjen).
Po tome što mi je rekao čovjek od kojeg sam kupio, 99% je da se radi o ovom drugom. Ono što me muči je razlika u broju znamenki serijskog broja... Ima li netko ikakvih fotki tih primjeraka ili bar primjeraka te jedinice iz 1945.?
Po onome što vidim pred sobom - shema je RLM74/75 odozgora (vidim tamnosivu), no odozdo je iznenađenje - čini se da je obojan bijelo ili vrlo svijetlosivom bojom. Ovo je komad donjeg lima (crno je vjerojatno ostatak balkenkreuza, no ta svijetla je po svuda, nije dio balka):
Zanimljivost je što su svi limovi čelični, nisu aluminijski. A i to što su zakovice standardno "pijane", nisu u skladu s maketarskim teorijama za rivetere... Vjerujem da su "pijane" zakovice imale svoju svrhu u učvrščivanju konstrukcije, čini mi se logičnim.
Zadnja promjena: Damir; pet ruj 29, 2017 6:18 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.
Damir- Posts : 1357
Re: Pomoć oko Focke-Wulf FW-190, 1945. godina, te oko neidentificiranog sjedala
Ideš!!!
Kaj buš delal onda maketu tog FWa?
Smijem li pitati kakve su cijene za takve stvari???
Poky- Posts : 887
Poky je napisao/la:Ideš!!!
Svakako, maketu ću jednom napraviti. Samo prvo moram vidjeti ima li kakvih fotki...
Cijene su "prava sitnica", par stotina eura... Zapravo sam se navukao na to jer sam prvo mislio da je riječ o Bf-109...
Ha, ma nema veze, ionak je FW-190 ljepši i bolji zrakolplov
Damire,
Ako je čelik, onda se radi o dijelovima trbušnog ili potkrilnog oklopa, jer F-8ce su oklopljene.
Bez namjere da uđem u beskorisnu debatu oko boja, 1945 je evidentirano (u onim skupim knjigama koje ne voliš) da je dosta zrakoplova odozdo obojano u čudnu blijedu boju, što se pripisuje lošoj (zbog uporabe nekvalitetnih zamjenskih pigmenata) ili loše promiješanoj boji RLM 76.
Vedran
Ako je čelik, onda se radi o dijelovima trbušnog ili potkrilnog oklopa, jer F-8ce su oklopljene.
Bez namjere da uđem u beskorisnu debatu oko boja, 1945 je evidentirano (u onim skupim knjigama koje ne voliš) da je dosta zrakoplova odozdo obojano u čudnu blijedu boju, što se pripisuje lošoj (zbog uporabe nekvalitetnih zamjenskih pigmenata) ili loše promiješanoj boji RLM 76.
Vedran
dragonlanceHR- Posts : 131
Nadam se da si ovo vidio...
https://www.asisbiz.com/il2/Fw-190A/SG10.html
dragonlanceHR je napisao/la:Damire,
Vedran
Thanks za sve informacije. Za donju boju sam i mislio da je neka "nadomjesna" s kraja rata. Nemam niš protiv knjige u kojoj to piše...
Što se tiče limova, radi se o 1., 2. i 3. limu od kraja krila prema kabini, s time da su 1 i 3 s gornje strane, a 2 je s donje. Možda je pri nestašici aluminija na kraju rata kod nečeg što nije lovac došlo do zamjene materijala..? Inače, u prvi mah sam se pogubio ražeći o čemu se uopće radi, jer sam laik za FW-190. Npr. nisam imao pojma da FW-190 nema normalna rebra na krilima, nego ima polurebra, tako da su gornja i donja strana relativno nezavisne i različite. A pojedini sitniji detalji ne odgovaraju 100% nacrtima standardne verzije, barem onima koje sam našao na netu.
Poky je napisao/la:Nadam se da si ovo vidio...
Super, thanks. Budem proučio, možda neki ima sličan serijski broj.
Damire,
gledam sad na većem ekranu ove slike, otkud ti ideja da su komadi čelični? Na tom dijelu krila nema čelične oplate. Možeš li dati sliku s druge strane komada?
Također, što ti znači "pijane zakovice"?
Vedran
gledam sad na većem ekranu ove slike, otkud ti ideja da su komadi čelični? Na tom dijelu krila nema čelične oplate. Možeš li dati sliku s druge strane komada?
Vedran
Vedran
Zapravo nisam 100% siguran u materijal, ali me na čelik navodi: potpuna čvrstoća (nesavitljivost), krutost, težina. Ne odgovara mojoj predodžbi aluminija. Imam npr. komad L-29 Delfina (zračnu kočnicu) od aluminija i neke komade Mig-23 i Su-7/22 (čelične) i razlika u težini je vrlo očita... Spremio sam sve to uamotano u podrum, bum slikal kad smognem vremena to ponovno vaditi.
S "pijanim" se malo zezam, meni je najzanimljivije koliko se raspored zakovica razlikuje od moje nekadašnje predodžbe. Tijekom školovanja sam imao tehničko crtanje i razne druge tehničke predmete, pa sam stekao "strogi" dojam o tehnici. Činilo mi se da na avionima sve zakovice moraju biti u ravnoj liniji, a među njima da je jednaki razmak. Kao da netko nacrta crtu, pa na njoj na svakih 5 cm označi točku, i na tim mjestima se buši. A ovo što je u stvarnosti uopće nije na liniji i nije na jednakim razmacima.
PS: za "čvrstoću" mi se čini logičnim kod onog "cik-cak" zakivanja na pojedinim linijama spajanja...
Damire,
ono što mi nazivamo aluminij a koristi se u konstrukciji zrakoplova su razne slitine koje ovisno o sastavu imaju i razlučita svojstva.
Ovo što ti opisuješ je duraluminij ili skraćeno dural, legura aluminija i bakra, mangana, magnezija i silicija, nakon očvršćavanja dobija se čvrstoća čelika uz znatno manju težinu.
A raspored zakovica uvelike ovisi o konstrukciji i ne treba se generalizirati.
Vedran
PS da li FW-190 ima platneni pokrov spoja vrha krila sa krilom kao Me 109 ili nema?
ono što mi nazivamo aluminij a koristi se u konstrukciji zrakoplova su razne slitine koje ovisno o sastavu imaju i razlučita svojstva.
Ovo što ti opisuješ je duraluminij ili skraćeno dural, legura aluminija i bakra, mangana, magnezija i silicija, nakon očvršćavanja dobija se čvrstoća čelika uz znatno manju težinu.
Vedran
PS da li FW-190 ima platneni pokrov spoja vrha krila sa krilom kao Me 109 ili nema?
Vedran
Onda je moguće da se radi o nekakvom drugačijem aluminiju od onog što sam ja smatrao aluminijem (duralom). Jako tvrdo, nesavitljivo i dosta teško. Za zakovice zaista ne generaliziram, samo gledam to što vidim. Oni koji su ih pikali nisu bili opterećeni pravilnim rasporedom. Znao sam da je tako kod Rusa (npr na Migovima), ali za Njemce mi je iznenađenje.
Ovo za platneni pokrov ne znam.
Nova molba za pomoć Kupio sam si nekakvo zrakolpovno sjedalo za koje nikako ne mogu shvatiti sa kojeg je zrakoplova. Čovjek koji mi ga je prodao tvrdi da je sa Fi-156, no ja ne bih rekao. Istina, znam samo kako izgleda pilotsko sjedalo, ali mi ova specifična nadgradnja u vidu naslona za glavu (na njemu je i jastučić jastučić, ali sam ga trenutno skinuo, moram ga oprati) ne djeluje kao da je s Fi-156. Probao sam u liuteraturi pregledati češke tipove, za sad nisam našao ništa takvog. Možda je i s nekog od njemačkih tipova zaostalih tamo. A možda i nešto treće.
Ako je itko ikad vidio nešto takvo, molim za informaciju. Hvala unaprijed.
Ako je itko ikad vidio nešto takvo, molim za informaciju. Hvala unaprijed.
Izgleda jako jednostavno ,možda neka jedrilica?!? Jel moguće da je ovaj naslon za glavu dodan naknadno (mislim jel se poznaju kakvi tragovi naknadnog varenja isl.)?
I ja sam to pomislio. Na prvi pogled se čini da nije naknadno dodavano, boja je ista, širina šipke je ista.. Ali tko zna...
Što se tiče čeških jedrilica, to sam sve pregledao, nije iz njih. Kod jedrilica je puno jednostavnije, najčešće samo "kadica" na podu i naslon na "Zidiću" kabine, nema šipkaste konstrukcije. Ovo mi se po konstrukciji čini kao nešto iz rata ili neposrednog poraća. Možda neko sporedno sjedalo u nekom većem zrakoplovu..?
Nisam uspio naći dobre fotke unutrašnjosti onih Fi-156 sa više sjedala od 2...
Što se tiče čeških jedrilica, to sam sve pregledao, nije iz njih. Kod jedrilica je puno jednostavnije, najčešće samo "kadica" na podu i naslon na "Zidiću" kabine, nema šipkaste konstrukcije. Ovo mi se po konstrukciji čini kao nešto iz rata ili neposrednog poraća. Možda neko sporedno sjedalo u nekom većem zrakoplovu..?
Nisam uspio naći dobre fotke unutrašnjosti onih Fi-156 sa više sjedala od 2...
Nisam mislio na civilne jedrilice neg one veće švapske DFS 230 ,al nemrem naći nikakvu fotku di se vidi pilotov sic... U svakom slučaju boja vuće na RLM02...
Provjerio sam DFS230, nije.
http://www.bredow-web.de/Luftwaffenmuseum/Historisch/DFS-230A/dfs-230a.html
No moram vidjeti za druge (Npr Gothu..). Boja vjerojatno je RLM02, ili neka vrlo slična.
http://www.bredow-web.de/Luftwaffenmuseum/Historisch/DFS-230A/dfs-230a.html
No moram vidjeti za druge (Npr Gothu..). Boja vjerojatno je RLM02, ili neka vrlo slična.
Molim još jednu pomoć. Treba mi što detaljniji crtež ili fotka konstrukcije repa FW-190. Našao sam par stvari na netu, ali nije dovoljno detaljno. Zanima me vidjeti kako izgledaju pojedina rebra.
Možda ovo pomogne How to repair a vertical stabilizer rudder- model airplane
Željko- Posts : 103
Thanks, ali treba mi baš 100% autentični izgled kostura repa. Imam neke komade, a nisam siguran koji su točno.
Našao sam ovog Francuza koji radi "skuplturu", ali nije skroz točan:
http://www.aviatroglo.fr/Realisation-maquette-de-cellule.html
Našao sam ovog Francuza koji radi "skuplturu", ali nije skroz točan:
http://www.aviatroglo.fr/Realisation-maquette-de-cellule.html
Bentleyeve nacrte imaš? Tvornički uput za upravljačke površine FW-190A-6?
Upišite samo Engineering drawings for fw 190a ima svašta.
Željko- Posts : 103
Željko je napisao/la:Upišite samo Engineering drawings for fw 190a ima svašta.
Probao sam, ali ništa. Nigdje upotrebljivih crteža pojedinih plehova konstrukcije repa. Čini se da google i internet nisu svemogući, čak ni u slučaju FW-190...
dragonlanceHR je napisao/la:Bentleyeve nacrte imaš? Tvornički uput za upravljačke površine FW-190A-6?
Ne, nemam. Ako tamo ima nešto što ukazuje kako su točno izgledala pojedina rebra, molim te pošalji ili stavi ovdje.
Mislim da ti je ovaj interesantniji. Oko 50. stranice.
http://www.deutscheluftwaffe.com/archiv/Dokumente/ABC/f/FockeWulf/Fw%20190/Fw190A-Zeichnungen-Band-I.pdf
http://www.deutscheluftwaffe.com/archiv/Dokumente/ABC/f/FockeWulf/Fw%20190/Fw190A-Zeichnungen-Band-I.pdf
dragonlanceHR je napisao/la:Mislim da ti je ovaj interesantniji. Oko 50. stranice.
Ovo super izgleda, thanks!
Similar topics
» Focke Wulf Ta-152H-1, Revell, 1/72
» Pomoć oko B-17
» Nostalgija - sastavljene makete prije 20-etak ili vise godina
» Molim pomoć: koji P-51D u mjerilu 1:72 kupiti?
» Kasni "Gustavi" NDH (1944-1945)
» Pomoć oko B-17
» Nostalgija - sastavljene makete prije 20-etak ili vise godina
» Molim pomoć: koji P-51D u mjerilu 1:72 kupiti?
» Kasni "Gustavi" NDH (1944-1945)
Stranica 1 / 1.