MS.406 ZNDH, RSmodels, 1/72
5 posters
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
MS.406 ZNDH, RSmodels, 1/72
Evo me malo i ovdje... Odlučio sam napakon zgotoviti još neke makete koje dugo stoje u stashu i čekaju... Ove dotične su odmjenile stare Smerove koji čekaju još duže .... Radim paralelno dva komada i oba će biti ZNDH poznati 2305 i "crvasti"2303 (2308 iz Frkine knjige)
Radovi idu polako ,ovo je trenutni napredak:
plastika izgleda jako dobro odlivena, ali puna flasha...
malo isprobavanja...
početak igranja s cockpitom...
...evo malo sam farbao...
...sic...
...prednja pregrada i kontrolna ploča...
pa sam malo detaljirao bokove cockpita...
pa sam se posvetio rescriblanju krila i ispravljanju netočnih panela...
malo sam i produžio osovine propelera ,jel šta je propeler ak se ne vrti ...
Radovi idu polako ,ovo je trenutni napredak:
plastika izgleda jako dobro odlivena, ali puna flasha...
malo isprobavanja...
početak igranja s cockpitom...
...evo malo sam farbao...
...sic...
...prednja pregrada i kontrolna ploča...
pa sam malo detaljirao bokove cockpita...
pa sam se posvetio rescriblanju krila i ispravljanju netočnih panela...
malo sam i produžio osovine propelera ,jel šta je propeler ak se ne vrti ...
Zadnja promjena: Poky; pet tra 28, 2017 10:58 pm; ukupno mijenjano 1 put.
Poky- Posts : 887
Re: MS.406 ZNDH, RSmodels, 1/72
E, ovo me izuzetno jako zanima. MS-406 je jedan od meni najomiljenijih tipova, a i čeka me baš ova maketa.
Odmah pitanje: nije li u cockpitu ona tamnoplavosiva boja?
PS. super ti je ova fora da si flomasterom označiš brojeve dijelova. To mi do sad nije palo na pamet, od sad bude.
Odmah pitanje: nije li u cockpitu ona tamnoplavosiva boja?
PS. super ti je ova fora da si flomasterom označiš brojeve dijelova. To mi do sad nije palo na pamet, od sad bude.
Damir- Posts : 1357
Nije neka referenca ,ali našao sam fotke ovih preživjelih švajcarskih D.3801 koje su preinačili u MS.406 i prefarbali u francuske boje i oni imaju cockpit svjetlo plavosiv isto kao i onaj preživjeli Dawoitine, pa sam se time vodio...Pogledaj malo bolje boja je dosta slična sivoj plastici pa te zato malo zbunjuje ,ali ima plavkastiji ton...
Dosta priče, ajmo dalje
završene su stranice cockpita...
poljepljen je sic i prednja pregrada...
pa sam završio i spinere...
te upasao i pokitao ispuhe(pošto je RS napravio "univerzalan" trup za sve verzije i varijante nastale na bazi MS.406 u ovu rupu za ispuhe se mogu staviti razni ispusi ovisno o verziji ,a to najviše smeta ako se radi klasična francuska verzija jel se onda sve mora pokitati jel su izvan lima virile samo rupe ispuha..)...
i sljedilo je ljepljenje trupova...
pa malo dryfitanja krila ,bit će i tu malo posla za kit...
ova maketa definitivno nema problema s predebelim izlaznim rubom krila...
i za kraj dilema, RS nudi ćak tri vrste spinera za MSl.406 uspoređivajući sa fotkama ZNDH morana sveo sam dilemu na ova dva prvi mi paše oblikom ,a drugi veličinom... Kojeg staviti? :?
završene su stranice cockpita...
poljepljen je sic i prednja pregrada...
pa sam završio i spinere...
te upasao i pokitao ispuhe(pošto je RS napravio "univerzalan" trup za sve verzije i varijante nastale na bazi MS.406 u ovu rupu za ispuhe se mogu staviti razni ispusi ovisno o verziji ,a to najviše smeta ako se radi klasična francuska verzija jel se onda sve mora pokitati jel su izvan lima virile samo rupe ispuha..)...
i sljedilo je ljepljenje trupova...
pa malo dryfitanja krila ,bit će i tu malo posla za kit...
ova maketa definitivno nema problema s predebelim izlaznim rubom krila...
i za kraj dilema, RS nudi ćak tri vrste spinera za MSl.406 uspoređivajući sa fotkama ZNDH morana sveo sam dilemu na ova dva prvi mi paše oblikom ,a drugi veličinom... Kojeg staviti? :?
Lijepo ti to ide.
Što se tiče spinera, mislim da je i g. Željko imao tu dilemu kod iste makete.
Možda kombinacija - uzeti ovaj lijevi, ali nadograditi visinu nekim prstenom od 1 mm?
Što se tiče spinera, mislim da je i g. Željko imao tu dilemu kod iste makete.
Možda kombinacija - uzeti ovaj lijevi, ali nadograditi visinu nekim prstenom od 1 mm?
Da Damir je u pravu više se točno ne sječam ali mislim da je kombinacija jer cijev od topa mora viriti malo van.
Željko- Posts : 103
Ćini mi se na fotografijama iz vremena kada je letio u Hrvarskoj da su bili različiti tipovi spinera.
Željko- Posts : 103
Da vidim i ja po fotkama da je bilo barem dva različita tipa, u ova oba treba dodati cijev topa... Nije ni ovaj viši kriv oblikom sam su ga mrvicu preveć zatupili....
Odlicni Morani
Gdje li samo nadjes sve te egzote ?
Taman po mom ukusu
Gdje li samo nadjes sve te egzote ?
Taman po mom ukusu
mpuky- Posts : 358
Šta gdje nađem?!? Ja narućim Damir nađe !
Koje egzote?
MS-406, napravljeno cca 1000 komada, nema standardnijeg Francuza od njega... A i kod nas je bio jedan od najbrojnijih, ako je suditi po brojevima...
MS-406, napravljeno cca 1000 komada, nema standardnijeg Francuza od njega... A i kod nas je bio jedan od najbrojnijih, ako je suditi po brojevima...
Boja kokpita je dobra, većina fotografija pokazuje svjetlo sivi kokpit.
Provjeri si oblik vrha vertikalca, čini mi se prečetvrtast za 406.
Ako nije problem, može fotografija trupa odozgo (tlocrt)?
Vedran
Provjeri si oblik vrha vertikalca, čini mi se prečetvrtast za 406.
Ako nije problem, može fotografija trupa odozgo (tlocrt)?
Vedran
dragonlanceHR- Posts : 131
Nije li to jedna od raznoraznih maketa (Azur, Hobby Boss, RS) izvedenih iz Hasegawe...?
Još ne mogu razaznati da li mi vrh vertikalca izgleda prečetvrtast zato jer je kontrauteg kormila pravca premasivan, ili vrh nije dovoljno zaobljen.
@ Damir
nisam siguran, ovaj RS trup mi se čini ispravno uzak i visok; po sjećanju, sve ostale makete su predebele, zato bih volio vidjeti fotku trupa odozgo.
Vedran
@ Damir
nisam siguran, ovaj RS trup mi se čini ispravno uzak i visok; po sjećanju, sve ostale makete su predebele, zato bih volio vidjeti fotku trupa odozgo.
Vedran
Damir je napisao/la:Koje egzote?
A uz more US i Luftwaffe zrakoplova lijepo mi je gledati
ove Božine makete
mpuky- Posts : 358
Evo fitki malo sam u gužvi jučer i danas pa sam nabrzinu..
[url=https://postimg.org/image/dpnlvg22d/]
[url=https://postimg.org/image/dpnlvg22d/]
Hvala ti za fotke.
Prvo vertikalac, čini mi se da bi minimalno trebalo bolje zaobliti vrh stabilizatora ispod kontrautega. Ima dosta slika tog detalja na netu.
Što se tiče trupa, da li je to privid ili nos malo bježi lijevo? Ako nije privid, imamo najtočniju maketu u bilo kojem mjerilu.
Vedran
Prvo vertikalac, čini mi se da bi minimalno trebalo bolje zaobliti vrh stabilizatora ispod kontrautega. Ima dosta slika tog detalja na netu.
Što se tiče trupa, da li je to privid ili nos malo bježi lijevo? Ako nije privid, imamo najtočniju maketu u bilo kojem mjerilu.
Vedran
Ako i postoji tlocrtna asimetričnost na maketi, možda to ipak nije dovoljno za konstataciju o najvećoj općoj točnosti.
Gledam ispred sebe ovu (RS) maketu i Azurovu maketu (1:72). Prvo sam mislio da su obje potekle od Hasegawe (možda neka od njih i je, bar djelomično). No kad ih se međusobno usporedi, vide se razlike. Azurov vertikalac je vidljivo manjih dimenzija. Ne znam koji je točnih dimenzija, ali Azurov mi nekako znatno bolje odgovara fotkama. I čini mi se (mjerenje šublerom na sprueovima) da je Azurov trup uži. Tko zna što je s ostalim dijelovima, za koje je teško utvrditi točnost.
No, bez obzira koja je točnija, čini se da su obje jako dobre, obje mi izgledaju jako uvjerljivo...
Gledam ispred sebe ovu (RS) maketu i Azurovu maketu (1:72). Prvo sam mislio da su obje potekle od Hasegawe (možda neka od njih i je, bar djelomično). No kad ih se međusobno usporedi, vide se razlike. Azurov vertikalac je vidljivo manjih dimenzija. Ne znam koji je točnih dimenzija, ali Azurov mi nekako znatno bolje odgovara fotkama. I čini mi se (mjerenje šublerom na sprueovima) da je Azurov trup uži. Tko zna što je s ostalim dijelovima, za koje je teško utvrditi točnost.
No, bez obzira koja je točnija, čini se da su obje jako dobre, obje mi izgledaju jako uvjerljivo...
Zadnja promjena: Damir; uto tra 25, 2017 5:27 pm; ukupno mijenjano 1 put.
mpuky je napisao/la:A uz more US i Luftwaffe zrakoplova lijepo mi je gledati ove Božine makete
To svakako!
Ovo za trup ti se samo ćini da biježi uljevo jel nisam slikao točno u osi trupa ,pošto sam fotkao na brzinu... Trup ne bježi nikud.
Šteta. Znači da nema nade da RS jednom izbaci točnu 48-u.
Nazad na HC/JMGT/AZ Frankenmorane.
Vedran
Nazad na HC/JMGT/AZ Frankenmorane.
Vedran
Ne kužim, dal bi trup trebao bježat u lijevo???
Svi francuzi imaju zakrenuti nos 2.5°-2.7° zbog kompenzacije zakretnog momenta motora/elise.
To se najbolje golim okom vidi na Blochu MB.151-157.
Ostale nacije/konstruktori su to različito rješavali, npr. Hurricane i P-47 imaju vertikalac pomaknut na lijevu polutku trupa (nije u osi), Macchi MC.200-205 imaju jedno krilo malo duže od drugog, a I-16 ima vertikalac u osi ali zakrenut lijevo.
Vedran
To se najbolje golim okom vidi na Blochu MB.151-157.
Ostale nacije/konstruktori su to različito rješavali, npr. Hurricane i P-47 imaju vertikalac pomaknut na lijevu polutku trupa (nije u osi), Macchi MC.200-205 imaju jedno krilo malo duže od drugog, a I-16 ima vertikalac u osi ali zakrenut lijevo.
Vedran
Bit će onda da su svi tehnički crteži krivi jel je tam sve simetrično...
Poky je napisao/la:Bit će onda da su svi tehnički crteži krivi jel je tam sve simetrično...
Ooo da. Lom počinje odmah iza predzadnje ispušne cijevi.
Gledaj kako mu spinner bježi lijevo.
Vedran
Zadnja promjena: dragonlanceHR; sri tra 26, 2017 4:58 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Similar topics
» ZNDH Fi-167
» R-100, ZNDH 6504, L&M Resin Kits 1/72
» Avia B-534 serieIV., KP i RSmodels, 1/72
» Dornier Do-17Kb-3, RSmodels, 1/72
» Bell XFL-1 Airabonita, RSmodels, 1/72
» R-100, ZNDH 6504, L&M Resin Kits 1/72
» Avia B-534 serieIV., KP i RSmodels, 1/72
» Dornier Do-17Kb-3, RSmodels, 1/72
» Bell XFL-1 Airabonita, RSmodels, 1/72