Maketarum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Novi Airfix

+3
dragonlanceHR
Poky
Damir
7 posters

Go down

Novi Airfix Empty Novi Airfix

Postaj by Damir pon lis 12, 2015 9:44 am

U zadnje vrijeme sam malo zbunjen s novim smjerom Airfixa, pa možda da podijelim tu zbunjenost. Možda netko ima neku informaciju više, ili drugo viđenje.

Nakon dugog niza godina pakiranja prastarih maketa, Airfix je zadnjih par godina snažno krenuo u izradu novih modernijih kalupa. Ne znam, možda to ima veze s tim da je iz domoljubnih razloga tu financijski propalu firmu kupio Hornby, pa odlučio udahnuti novi život firmi s čijim se maketama skoro svaki odrasli Britanac nekad u djetinjstvu igrao. Umjesto starih kalupa, stvaraju se novi, s urezanim linijama i znatno boljim detaljima i dekalima. Činilo se da se dobivaju jako dobre makete (OK, s mrvicu prejako urezanim linijama), za malo novca. Dakle, makete za djecu i široke narodne mase, za prodaju u dućanima s igračkama, u svakom britanskom shoping-centru (ono što je kod nas u srednjoj Europi Revell). A opet dovoljno dobre da i mi "pravi maketari" uz neke manje dorade od tih kitova složimo pristojne makete.

Muče me dvije stvari. Prva je povezana s dugo očekivanim Wildcatom u 1:72. Godinu dana nisam kupovao maketu AZ, zato što sam čekao vidjeti "boljeg" Airfixa. Sad kad je stigao, vidi se da je sfušan. Kad se vidi kako je pogrešan poklopac kabine, nemam nikakvog drugog objašnjenja osim da je to bila namjera. Nije bilo nikakve potrebe da se to uradi pogrešno... Postoje fotke, očuvani primjerci, računala, 3D-skeneri... Kao i sto puta do sad, jedino logično rješenje razloga vidim u kartelu, u kojem jeftini Airfix zauzima nišu djece i nezahtjevnih maketara, a pravi maketari i dalje kupuju skupu Hasegawu (koje, BTW, trenutno nema na tržištu). AZ-Admiral je short run.

Druga stvar koja me muči je cijena. Ostao sam iznenađen kad sam vidio da su u Češkoj odjednom Airfixove makete postale skupe, neke i dvostruko skuplje nego prije godinu dana. Novi Blenheim u dućanima doseže u našem novcu od 110 do 140 kuna, najmanje makete (lovci WWII) odjednom koštaju i preko 70 kuna... Odjednom za običnu long-run maketu malog WW2 lovca u supermarketu treba dati 10 eura..?

Damir

[Vrh] Go down

Novi Airfix Empty Re: Novi Airfix

Postaj by Damir pon lis 12, 2015 10:12 am

Neki primjeri, makete Airfixa u 1:72, dućanske cijene u MPM-u, bez poštarine, u našem novcu:

Heinkel He-111: 250 kuna
C-47: 230 kuna
Spitfire I, Bf-109G... : 65 kuna

Airfixov Bf-110 je skuplji od Eduardovog Weekenda...

Damir

[Vrh] Go down

Postaj by Poky pon lis 12, 2015 10:20 am

Ja ne znam ćemu se ti čudiš ,sve si dobro skužio tako stvari stoje, jedino, možda su u Češkoj koju krunu skuplje zbog uvoza ,naspram Čeških proizvođača koji su u Češkoj ,ajmo reć još povoljni ,dok u ostalim zemljama deru....
A gle toliku količinu novih kalupa kod Airfixa u zadnjih par godina ipak netko ,u konačnici ,mora platiti Wink
Dobro da ti ja nisam naručio još jedan Blenheim i Do-17Z od Airfixa Very Happy Very Happy Very Happy
Poky
Poky

[Vrh] Go down

Postaj by Damir pon lis 12, 2015 11:19 am

Poky je napisao/la:A gle toliku količinu novih kalupa kod Airfixa u zadnjih par godina ipak netko ,u konačnici ,mora platiti Wink

Je, samo od mene nisu dobili ništa za novog Wildcata. Laughing Laughing Laughing  Na kraju sam radije kupio AZ-Admiralovu maketu. Wink Nadam se da će im klinci u engleskim supermarketima davati po 10 eura za to. Bar ako u blizini ne bude Hobby Bossova maketa.Laughing

Damir

[Vrh] Go down

Postaj by Poky pon lis 12, 2015 1:48 pm

A gle možda su kod njih Airfixi jeftiniji ,kao u Češkoj Česi....
Gle ja slično gledam na recimo makete vozila u 1/72 za dva mala sprua plastike Italeri il Revell me traže 80-100kn ,meni je recimo to neshvatljivo ,al opet kad pogledaš malo bolje ,koliko ima recimo peripetija na kalupu za recimo Pz-4 u 1/72 i recimo 1/72 Bf-109, iako više plastike ode na avion ,kalup oklopnog vozla je puno kompliciraniji sa pun o više sitnih detalja... Sve je to relativno...
Poky
Poky

[Vrh] Go down

Postaj by Damir uto lis 13, 2015 9:21 am

Poky je napisao/la:A gle možda su kod njih Airfixi jeftiniji ,kao u Češkoj Česi....

Istina je da postoji taj faktor, da su domaće stvari u Češkoj jeftinije. Ali opet cijene Airfixa i u Engleskoj više-manje stoje visoko.

Primjer iz engleskog dućana Boswell:

http://www.boswells.co.uk/supermarine-spitfire-mkvb/p11930

Dakle, njima domaći Airfixov Spitfire V u 1:72, najobičnija mala maketa lovca WWII, košta 8 funti (toliko je i na webshopu samog Airfixa), što je po današnjem tečaju jednako 10,80 eura iliti 82,50 hrvatskih kuna. Ja sam nekako navikao da su u toj cjenovnoj kategoriji u mjerilu 1:72 kod "jeftinih općenarodnih proizvođača" (Revell, Italeri, Academy, nekad i Airfix) mlaznjaci tipa Gripen ili manji dvomotorni bombarderi... Nije toliko stvar u lovi, bar za mene, nego u odnosu love i kvalitete. Čini se da se odjednom Airfix cjenovno gura u klasu visokokvalitetnih proizvođača, a kvalitetu namjerno zadržava niže od toga - kvaliteta mu je i s novim maketama na razini Revell-Academy-Italeri.

Damir

[Vrh] Go down

Postaj by dragonlanceHR sri lis 14, 2015 5:13 pm

Da odmah srušim tvoju teoriju o kartelima u 1/48:

Airfix Hawker Hurricane Mk.I (A05127) MSRP 16,99 GBP, ima ga iza 14,45
- definitivni 1/48 Hurricane, ostavlja Italeri (točniji od Hase usprkos pomaknutim panelima na krilu, 35 EUR) i Hasegawu (25-30 EUR) miljama iza sebe (mada većina ne može vjerovati da je Hase gadno sfušana)

Airfix Supermarine Spitfire Mk.I (A05126) MSRP 16,99 GBP, ima ga iza 14,45
- definitivni 1/48 Spitfire Mk.I, ostavlja Tamiyu miljama iza sebe (mada većina ne može vjerovati da je Tamiya gadno sfušana)

Airfix Supermarine Spitfire Mk.Vb (A05125) MSRP 16,99 GBP, ima ga iza 11,90
- definitivni 1/48 Spitfire Mk.Vb, ostavlja Hasegawu i Tamiyu miljama iza sebe (mada većina ne može vjerovati da su Hase i Tamiya gadno sfušane)

Airfix Supermarine Spitfire PRXIX (A05119), Folland Gnat T.MK.I (A05123, A05124) MSRP 16,99 GBP, ima ga iza 11,90
- nemaju konkurencije

Airfix Messerschmitt Bf109E-4/E-1 (A05120A, A05122A) MSRP 16,99 GBP, ima ga iza 11,90
- najstarija i najgrublja maketa od novih Hornby kalupa, usprkos G-6 pomičniom pokrovu kabine umjesto onog za E-4 (maketa je rađena po sačuvanom primjerku u muzeju koji ima krivi pokrov) je jedina konturno i proporcionalno točna maketa Emila u 1/48 - ni Eduard, ni Tamiya ni Hase ne dolaze joj blizu.

Toliko.

Vedran

The milimeter brigade

dragonlanceHR

[Vrh] Go down

Postaj by Damir sri lis 14, 2015 7:29 pm

OK, nisam znao kak je u 1:48, vjerujem da je tako kako pišeš. Moje iskustvo je iz 1:72.

Npr. Bf-109G u 1:72 iz "novog vremena":

http://www.ipmsdeutschland.de/FirstLook/Airfix/Airfix_Bf109G-6_Schweiz/Airfix_Bf109G-6_Schweiz.html

Je l postoji maketar koji bi za to dao 83 kune? Spitfirei u tom mjerilu su možda točni oblikom (nisam provjeravao), ali:

http://www.model-making.eu/zdjecia/8/1/0/2392_1_afx50128_4.jpg

Noge stajnog trapa izlivene u jednom komadu s poklopcima stajnog trapa, u "novom vremenu"? I prozirni poklopac "pepeljaraste" debljine? Zajedno s duboko urezanim linijama, ukupno se čini kao nešto između Hobby Bossove filozofije "klik-klaka za djecu" i normalne makete. Nemam niš protiv, al onda je to maketa za sitnu lovu, a ne odjednom za 83 kune. Ne znam koliko je dobar novi Airfixov C-47, koliko po kvaliteti premašuje Italeri i Esci (koji su za mene OK makete), ali znam da cijena od 250 kuna zaista otvara upitnik nad glavom... Italeri je skoro duplo jeftiniji...

Ne kužim koja je fora u Fouga Magistru:

http://www.model-making.eu/products/Fouga-CM.170-Magister-5659911.html

Čemu cijena od oko 100 kuna (plus minus, ovisno o sajtu) za tu malu i lošu maketu ? Kak su došli do toga da te prastare amorfne komade plastike, veličine Spitfirea i Messera (a zapravo manje plastike), stave u kategoriju 11 funti, dok su Spit i Messer na 8 funti?

Damir

[Vrh] Go down

Postaj by mpuky čet lis 15, 2015 1:15 pm

Koliko ja vidim u zadnje vrijeme su cijene podivljale a ova Fouga
mi je u rangu starih KP maketa i ne bi dao za nju više od 30 kn.
Cca 100 kn je novi Zvezdin Su-27 i prije bi piknuo to nego ovaj
kramp. Također i Special Hobby i Valom mi imaju bolju Fougu za
mrvicu više novaca u 1/72.
mpuky
mpuky

[Vrh] Go down

Postaj by dragonlanceHR čet lis 15, 2015 9:12 pm

Damir je napisao/la:
Noge stajnog trapa izlivene u jednom komadu s poklopcima stajnog trapa, u "novom vremenu"?

Ovo jest trend. Eduardov maestralni 1/48 opus dugonosih Merlin Spitfirea ima noge koje su odrezane mjestu gdje se lijepe sa poklopcima jer bi inače nerealno stršale van.

Vedran

The milimeter brigade

dragonlanceHR

[Vrh] Go down

Postaj by Damir uto srp 11, 2017 10:10 am

Dogodio mi se zanimljiv slučaj, možda korisno podijeliti iskustvo.

Kupio sam Airfixov Hurricane I u mjerilu 1:24, ovo najnovije ogromno pakiranje. Kod otvaranja sam shvatio su krila  savinuta (vjerojatno prilikom hlađenja), i to toliko da nema mogućnosti popravka.

Kontakt s Airfixom, pa nakon toga s Hornbijem, bio je ugodno iskustvo. Par mejlova, slanja fotki i šifri. Nakon par dana poslali su mi zamjensko krilo, dobio sam ga jučer. Ono što me šokiralo je način na koji su ga poslali. Trodimenzionalno krilo su pretvorili u dvodimenzionalno, jednostavno su ga spljoštili i stavili u priručno napravljenu kartonsku "kovertu". Izgleda da ti konkretni ljudi koji su slali nikad nisu čuli za dihedral...

Novi Airfix Air-1

Novi Airfix Air-2

Novi Airfix Air-3

Novi Airfix Air-4

Damir

[Vrh] Go down

Postaj by Željko uto srp 11, 2017 12:37 pm

Radio sam Do 17 od Revella prije puno vremena a imam nesloženog Do 17 novi Airfix.Cijena novog Airfixa je skoro tri puta veča od Revella.Razlika između maketa je svjetlosnim godinama daleko.Novi Airfix Do 17 je san snova za Revell i cijena je po meni u redu.

Željko

[Vrh] Go down

Postaj by Damir uto srp 11, 2017 2:17 pm

Željko je napisao/la:Radio sam Do 17 od Revella prije puno vremena a imam nesloženog Do 17 novi Airfix.Cijena novog Airfixa je  skoro tri puta veča od Revella.Razlika između maketa je svjetlosnim godinama daleko.Novi Airfix Do 17 je san snova za Revell i cijena je po meni u redu.

Da, vidio sam tu konkretnu maketu. Zaista je super. Sve ovisi o konkretnoj maketi, od slučaja do slučaja.

Meni je super i ovaj Hurricane u 1:24. To je prastara maketa, a superdetaljirana. Baš je po mojem staromodnom ukusu. Ali ta nova mekana plastika, koja je super za 1:72, nije prikladna za ovako velike raspone. Sad me baš kopka kako im je uspjelo da krilo i nakon vađenja iz ove "omotnice" nema dihedral. Je li se samo "izravnalo" tijekom boravka u ovoj omotnici, ili su ga prije pakiranja nekakvom silom izravnali...npr. stali nogom na njega... Laughing Laughing Laughing

PS: što se tiče cijena, sad mi je jako zanimljiva firma Bronco...

Damir

[Vrh] Go down

Postaj by afka Slider čet srp 13, 2017 2:03 pm

Damir je napisao/la: Ono što me šokiralo je način na koji su ga poslali. Trodimenzionalno krilo su pretvorili u dvodimenzionalno, jednostavno su ga spljoštili i stavili u priručno napravljenu kartonsku "kovertu". Izgleda da ti konkretni ljudi koji su slali nikad nisu čuli za dihedral...

]

e jesi zajeban ....:-)
pa lijepo si se zalio da je krilo svinuto, ljudi uzeli krilo, vidili da je svinuto, izravnali ga i poslali.....
trazio si krilo koje nije svinuto, to si i dobio, i ti se opet zalis...mislim stvarno.... Twisted Evil

a kaj se cijne tice- ja sam dal za groblje od cesne 172 15 dolara......i jos sam dobro prosel...za aera 45 70 kuna...maketa je groblje al mi nije zal...i da je 100 kuna kostal, uzel bi ga...svaka cijena ima svog kupca...
a da su generalno cijene otisle gore, jesu.....a ljudi ce za klince dat kolko trazis...to znas...

afka Slider

[Vrh] Go down

Postaj by Damir pet srp 14, 2017 5:47 am

afka Slider je napisao/la:
e jesi zajeban ....:-)
pa lijepo si se zalio da je krilo svinuto, ljudi uzeli krilo, vidili da je svinuto, izravnali ga i poslali.....
trazio si krilo koje nije svinuto, to si i dobio, i ti se opet zalis...mislim stvarno.... Twisted Evil

a kaj se cijne tice- ja sam dal za groblje od cesne 172 15 dolara......i jos sam dobro prosel...za aera 45 70 kuna...maketa je groblje al mi nije zal...i da je 100 kuna kostal, uzel bi ga...svaka cijena ima svog kupca...
a da su generalno cijene otisle gore, jesu.....a ljudi ce za klince dat kolko trazis...to znas...

Je, istina, žalio sam se na svinuto krilo, pa su mi ga izravnali... Laughing

A što se tiče cijena, samo djelomično si u pravu. istina je da roditelji ne žale lovu za djecu, ali i to da sve manje djece laže makete. Koliko sam ja shvatio, proizvođači ciljaju sve više na nas starije (a mi imamo para). Kad izumru naše generacije, vjerojatno će izumrijeti i maketarstvo u ovom smislu...

Npr. laka jedrilica DFS230 od Bronca u 1:72. Dao bi 200 kuna za to?

https://www.mojehobby.pl/products/DFS230B-1-Light-Assault-Glider.html

Damir

[Vrh] Go down

Postaj by 9A4Tc pet srp 14, 2017 7:17 am

Damir je napisao/la:Npr. laka jedrilica DFS230 od Bronca u 1:72. Dao bi 200 kuna za to?

https://www.mojehobby.pl/products/DFS230B-1-Light-Assault-Glider.html

Ne, ali sam dao 120 Kn za nju.
9A4Tc
9A4Tc

http://www.HRCappuccino.org

[Vrh] Go down

Postaj by Damir pet srp 14, 2017 9:01 am

To si fakat našao iznimno povoljno. Redovna cijena (Njemačka, Poljska, Češka...) je oko 25-30 eura. Prilično više od RS-ove makete, za ne baš jako popularan tip letjelice. Očigledno da se cilja na "fajnšmekere", mali broj maketara koji nemaju materijalnih granica...

Damir

[Vrh] Go down

Postaj by 9A4Tc pet srp 14, 2017 10:27 am

Ne nego je to problem nabijanja cijena europskih distributera za makete sa istoka.
9A4Tc
9A4Tc

http://www.HRCappuccino.org

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics