Do Božića B-17G, Academy, 1/72
2 posters
Stranica 1 / 1.
Re: Do Božića B-17G, Academy, 1/72
Odličan izbor. Mi kornjače s uglavnom već započetim jednosjedima, a ti tek započinješ četveromotorca. Taman nekako jednako vrijeme do kraja. Iako ćeš ti vjerojatno prvi završiti.
Damir- Posts : 1357
A gle ovisi jel bum dobio bolovanje sljedeči tjedan il ne...
Ak bu sve po planu ,napravim ja po potrebi još jednoga do Božića...
Iako gle Mario ima jedno desetak maketa u fazi farbanja,ako se zainati može on bez problema jednu završiti i prije mene...
Ak bu sve po planu ,napravim ja po potrebi još jednoga do Božića...
Iako gle Mario ima jedno desetak maketa u fazi farbanja,ako se zainati može on bez problema jednu završiti i prije mene...
Poky- Posts : 887
Ja bih se ipak nekako priklonio opciji klađenja da ćeš ti prvi završiti.
Ma to ti je siguran tip
Poky je napisao/la:
...malo su mi ćudni ovi stajni trapovi izgledaju kao poluuvučeni???
Pa tako je B-17 i imao, prednja šipka nazad, zadnja naprijed, sve pod kutom...
Vidim da brzo napreduješ, pa ću se i ja požuriti.
ma nisam mislio na kut već na dužinu stajnog trapa...
Kaj niko niš ne radi??? Vidim nema novosti ,pa ću ja...
Dakle nastavio sam sa slaganjem...
...izradio sam "mehanizam" za okretanje kupole ispod nosa (jer je zamišljena da se samo zaljepi i samo strojnice pomiću po vertikali)...
...pa izmaskirao prozore i kupole...
...nabacio sam crni prajmer...
...pa ispravio greške...
...i nanio Alclad II...
e sad da nebi ispalo da ti sve ide po špazi, pobrinuo se Alclad koji se mjestimićno "smežurao",razlog nepoznat...
a kaj ste vi radili???
Dakle nastavio sam sa slaganjem...
...izradio sam "mehanizam" za okretanje kupole ispod nosa (jer je zamišljena da se samo zaljepi i samo strojnice pomiću po vertikali)...
...pa izmaskirao prozore i kupole...
...nabacio sam crni prajmer...
...pa ispravio greške...
...i nanio Alclad II...
e sad da nebi ispalo da ti sve ide po špazi, pobrinuo se Alclad koji se mjestimićno "smežurao",razlog nepoznat...
a kaj ste vi radili???
Dobro ti to napreduje, morat ću i ja malo "zagrijati maketarski stolac".
Evo završen!!!!! Maketa rađena po naruđbi i sa naših prostora... Dakle B-17G-35-BO 42-32062 15th.AF, 99th.BG, 416th.BS, stradao na napadu na Štajersku (tvornica Steyr ako se ne varam) te se srušio kod sela Carevo polje blizu Josipdola 2.3.1944g. ostatak priče će vam ispričati, nadam se, kolega Raus na drugom forumu pa ću prijenjeti ovdje...
Dakle moj posao standardan nisam se puno bavio unutrašnjošću, neki djelovi su falili ,ali sve u svemu klasika DIK . Farbano Alcladima ,ovi tragovi po krilu nisu garež već moj pokušaj reprodukcije promjene boje na dijelovima gdje je metal zagrijan i u doticaju sa ispušnim plinovima sa drugim tonovima Alclada, sad koliko sam uspio ne znam...Fala Damire za pomoći oko dekala, trebat ću te opet
I šećer za kraj ,maketa je isporućena i već poćiva na dijelu krila orginalnog aviona kojeg je našao kolega Raus, dakle svoj na svome!
Dakle moj posao standardan nisam se puno bavio unutrašnjošću, neki djelovi su falili ,ali sve u svemu klasika DIK . Farbano Alcladima ,ovi tragovi po krilu nisu garež već moj pokušaj reprodukcije promjene boje na dijelovima gdje je metal zagrijan i u doticaju sa ispušnim plinovima sa drugim tonovima Alclada, sad koliko sam uspio ne znam...Fala Damire za pomoći oko dekala, trebat ću te opet
I šećer za kraj ,maketa je isporućena i već poćiva na dijelu krila orginalnog aviona kojeg je našao kolega Raus, dakle svoj na svome!
Krasota.
A čitava priča je genijalna, svoj na svome. A i jedno i drugo klod nas, u Hrvatskoj. Svakako daj više informacija (i fotki) kad stignu. Ne mogu vjerovati kako tako ogromna maketa izgleda malo na stvarnom krilu.
Inače, znao sam da ćeš ti bit prvi. Stigneš još jednu do Božića.
Gle lakše je kad dobiješ upute ,ne moraš se mućiti sa "pizdarijama" koje inaće radiš da sam ga radio za sebe ubio bi se u unutrašnjosti jedno mjesec dana ...Inaće bio bi i brže gotov ali mi je crko kalorifer pa mi se nije dalo smrzavati u radionici, pa sam ga lagano završavao... Raus mi je dao novih "zadataka" ,ali pošto se radi o bombarderima sumljam da će bit baš do Božića, ovisi kad će mi dekali biti gotovi...
Evo što je kolega Raus napisao o dotičnom avionu:
raus je napisao/la:oi!
Nije 2.3.44-2, nego 2.4.44-e , ali nema veze. Nije ni maketa baš točna podvarijanta verzije G, ali baš me briga jer meni je sve zajedno super. A Poky nije ni svjestan koliko će imati još puno posla u budućnosti, sa sastavljanjem maketa aviona koje smo pronašli .
Inače posada je nakon prislinog slijetanja pokušala pobjeći u šumu, 7 su ih uhvatili i završili su u Njemačkoj , a trojicu su spasili partizani. Vojska je čuvala avion dva dana dok nisu skinuli sa njega važne stvari, a nakon toga je "nestao" u roku 7 dana, barem tako kažu svijedoci iz sela. U polju di se avion spustio i dan danas se mogu pronaći sitni dijelovi aviona, koji nakon oranja izlaze na površinu. Uspili smo pronaći i čovjeka koji je u to vrijeme imao fotoaparat i fotkao avion u fazi rastavljanja. Nažalost od 5-6 fotki samo je jedna ostala, tako da ne znamo da li su oznake na repu i postojale, jer avion je u svoju bombardersku grupu došao samo tri dana prije pada. Svoje prve i zadnje misije.
Kopam po mailu , pa sam našao i kratki mail što mi je poslao navigator John Guldan: "Hello Radovan,
I vaguely remember seeing that other plane go down.
The Germans weer shooting at us and we were very concerned
to get to cover fast.We shot holes in the gas tanks and
tried to light the plane on fire but did not succeed.
The pilot ,Joe Moffitt ,Waist gunner Ed Barker and I split
off to the right and went right for the hills.The others went
left .It was about three in the afternoon and we hid in the rocks
about half way up the mountain .After dark we wanted to leave the area
fast so we headed for a little road down the mountain .We were
walking down the the middle of the road and right into the muzzle
of antitank gun. To be continued ... "
Evo da ne davim, ukratko to je to...
1:1 i 1:72 zajedno:
Posada 1943-e na Floridi
Prijatelj Mirko Božić koji crta profile ga je nacrtao:
Sin Niko negdje 2006 ili 2007-e sa većim komadima krila:
I fotka iz 44-e za kraj:
Laku noć
Radovan
Izvrsna priča i fotke!
Posebno mi je zanimljivo kako je brzo avion "rastopljen", ljudi su ga rastavili i uzeli komade. Ja imam neke komade lima od FW-190, i od Ju-52, za koje me baš zanima razlog očuvanja do danas. Netko je to pažljivo skidao s olupina, valjda je tada lim predstavljao nešto jako vrijedno.
Posebno mi je zanimljivo kako je brzo avion "rastopljen", ljudi su ga rastavili i uzeli komade. Ja imam neke komade lima od FW-190, i od Ju-52, za koje me baš zanima razlog očuvanja do danas. Netko je to pažljivo skidao s olupina, valjda je tada lim predstavljao nešto jako vrijedno.
Tada aluminija i proizvoda od njih nije bilo na svakom ćošku kao danas , lim se jednostavno obrađivao i frkao...
Similar topics
» P-40M, Academy, 1/72
» B-24J Liberator, Academy, 1/72
» P-400 Airacobra, Academy/MPM, 1/72
» PRODAJA ACADEMY 1/72
» B-17G "Joanne",Academy, 1/72
» B-24J Liberator, Academy, 1/72
» P-400 Airacobra, Academy/MPM, 1/72
» PRODAJA ACADEMY 1/72
» B-17G "Joanne",Academy, 1/72
Stranica 1 / 1.