Avia S-199/ Avia CS-199 1/72
4 posters
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Avia S-199/ Avia CS-199 1/72
Alo
Uz stare KP-ove makete S-199/CS-199 nabavih od Damira i AML-ov S-199 i novi KP S-199. Odlicne makete. Svaka ima svojih prednosti. AML-ov ima lijep set resina a novi KP-e ima vecinu dijelova odlicnih AZ-ovih Bf 109. Izvana mi se zato vise svidja novi KP ali unutrasnjost mi je zbog resina bolja od AML-a a ima i podtrupni nosac za 4 bombe od 50 kg.
No, bez obzira sto su to u odnosu na stari KP makete potpuno druge dimenzije, ne mogu se oteti dojmu kada sam ih sve tri stavio jednu pored druge da stari KP u stvari izvana najvise lici na pravi avion upravo zbog te svoje pomalo grubosti. Sve mi se vise cini da cu uzeti osnovne dijelove starog KP_a, u njih ubaciti resin iz AML-a i staviti sitne dijelove od novog KP-a.
Planiram kopirati cijeli resin iz AML-a tako da ako koga interesira za ugradnju u stari KP moze mi se javiti. Takodjert cu iskopirati i noge stajnog trapa i repni kotac od novog KP-a za ugradnju u stari, mozda i jos koji sitni detaljcic.
Od AML-ovog jednosjedog kokpita radio bih i dvosjedi kokpit za CS-199 za stari KP pa ako tko ima dobrih forki dvosjedog kokpita bio bih zahvalan da ih ovdje postavi.
Nisam provjeravao konturne tocnosti ove tri makete S-199. Je li to tko uradio ili negdje procitao kako stoje stvari u ovom segmentu?
Tihomir
Uz stare KP-ove makete S-199/CS-199 nabavih od Damira i AML-ov S-199 i novi KP S-199. Odlicne makete. Svaka ima svojih prednosti. AML-ov ima lijep set resina a novi KP-e ima vecinu dijelova odlicnih AZ-ovih Bf 109. Izvana mi se zato vise svidja novi KP ali unutrasnjost mi je zbog resina bolja od AML-a a ima i podtrupni nosac za 4 bombe od 50 kg.
No, bez obzira sto su to u odnosu na stari KP makete potpuno druge dimenzije, ne mogu se oteti dojmu kada sam ih sve tri stavio jednu pored druge da stari KP u stvari izvana najvise lici na pravi avion upravo zbog te svoje pomalo grubosti. Sve mi se vise cini da cu uzeti osnovne dijelove starog KP_a, u njih ubaciti resin iz AML-a i staviti sitne dijelove od novog KP-a.
Planiram kopirati cijeli resin iz AML-a tako da ako koga interesira za ugradnju u stari KP moze mi se javiti. Takodjert cu iskopirati i noge stajnog trapa i repni kotac od novog KP-a za ugradnju u stari, mozda i jos koji sitni detaljcic.
Od AML-ovog jednosjedog kokpita radio bih i dvosjedi kokpit za CS-199 za stari KP pa ako tko ima dobrih forki dvosjedog kokpita bio bih zahvalan da ih ovdje postavi.
Nisam provjeravao konturne tocnosti ove tri makete S-199. Je li to tko uradio ili negdje procitao kako stoje stvari u ovom segmentu?
Tihomir
tlikso- Posts : 279
Re: Avia S-199/ Avia CS-199 1/72
Hvala Damire. Odlicne fotke, puno ce mi pomoci kod izrade dvosjedog resinskog kokpita. Imas li koju fotku jednosjedog kokpita ali zadnjeg dijela, iza glave pilota. A moze i druge fotke za jednosjedi kokpit )
Počeo sam raditi ovaj S-199 od "novog Kovozadija" (AZ), ali sam vrlo brzo došao na Tihomirovu ideju. Prvenstveno zato što moj primjerak S-199 kojeg radim pripada kasnoj verziji koja ima okrugle otvore za kotače pod krilom, kao Bf-109F. Te okrugle otvore ima baš onaj prastari KP. Osim toga, jako mi se sviđaju kompletna krila s tog starog KP-a, posebno to što je zadebljanje nad krilima izliveno skupa s krilom. Ove varijante s ljepljenjem tog zadebljanja na standardno krilo na novim maketama mi se čine manje uvjerljive (to ima i Revell na Me-109G-10). Uglavnom, stavit ću krila starog KP-a na trup i sitne dijelove s novog Kovozavodija.
A kad sam već krenuo, onda odmah radim dva ta nova, drugi će biti ranija verzija sličnija Messerschmittu 109 - s "ćoškastom" kabinom, "ćoškastim" otvorima za kotače i nagnutim kotačima. A kad je ostao taj ostatak stare makete, probat ću i nju preraditi, s krilima od Mistercrafta, dosta skreča i vaku-kabinom od Pavle (to se jako isplati, puno podigne izgled starog KP-a)
A kad sam već krenuo, onda odmah radim dva ta nova, drugi će biti ranija verzija sličnija Messerschmittu 109 - s "ćoškastom" kabinom, "ćoškastim" otvorima za kotače i nagnutim kotačima. A kad je ostao taj ostatak stare makete, probat ću i nju preraditi, s krilima od Mistercrafta, dosta skreča i vaku-kabinom od Pavle (to se jako isplati, puno podigne izgled starog KP-a)
Damir- Posts : 1357
tlikso likes this post
Pogubio si me!!!! Kaj ti zapravo radiš???
Poky- Posts : 887
Ajoj, u velik posao si krenuo
Da, bit će posla, 3 makete Avia S-199, al sve s međusobno pomiješanim dijelovima (stari KP, novi KP i Mistercraftov Me-109G). Čak razmišljam da ubacim i četvrtu, obični 109G-10 (Avia S-99) od novog KP ili Revella, pa da istom zamiješanom bojom obojam odjednom sva 4.
Uglavnom, napravio sam unutarnje dijelove cockpita i po stoti put zaključio - nema nikakvog smisla za Messere u 1:72 sa zatvorenom kabinom raditi detalje unutrašnjosti cockpita, ništa se ne vidi. Čak ni kod ove zaobljene verzije poklopca bez ramova. Treba samo napraviti gornji dio sjedala i remenja. A instrument ploču samo obojati u crno /bez petljanjas ikakvim "satovima", a bočne strane i pod samo obojati u sivu boju.
Druga činjenica: trupovi starog KP i novog KP su u svim dimentijama gotovo isti, osim u dubini - stari KP je bar 1 mm dublji. Vidjet ću kako će to na kraju izgledati, hoće li djelovati predebelo.
Uglavnom, napravio sam unutarnje dijelove cockpita i po stoti put zaključio - nema nikakvog smisla za Messere u 1:72 sa zatvorenom kabinom raditi detalje unutrašnjosti cockpita, ništa se ne vidi. Čak ni kod ove zaobljene verzije poklopca bez ramova. Treba samo napraviti gornji dio sjedala i remenja. A instrument ploču samo obojati u crno /bez petljanjas ikakvim "satovima", a bočne strane i pod samo obojati u sivu boju.
Druga činjenica: trupovi starog KP i novog KP su u svim dimentijama gotovo isti, osim u dubini - stari KP je bar 1 mm dublji. Vidjet ću kako će to na kraju izgledati, hoće li djelovati predebelo.
A sretno ti bilo ,opet si si dao posla... Ali vidim zagrijao sam te sa svojom serijom Messera
Odlično vidim da su te pravo primile Avie
mpuky- Posts : 358
Za spomenutu visinu trupa staropg KP-a dovoljno je malo izbrusiti srhove s gornje i donje strane trupa nakon ljepljenja. Gubitak linije spoja na trupu iza kabine (uzdužno po trupu gore i dolje, klasično vidljivo za Messere) ovdje nije problem, jer su Avije S-199 čitav zadnji dio trupa imale pokitan.
Da li je i Avija S-99 imala kitan taj spoj ?
Imam punu policu knjiga o Messeru 109 i valjda sve crteže koji postoje. Ali za izgled visokog repa (kasne i najljepše verzije G i K, kao i S-199) sam morao provesti vlastito istraživanje fotografija i nacrtati vlastiti crtež. Usporedba sa dostupnim crtežima pokazuje da ih ima jako promašenih "vrhunskih tehničkih crteža", a najviše su me razočarali oni iz skupih knjiga koji djeluju jako detaljno. Čini se - kao i kod samih maketa - što netko više pazi na sitne detalje, to mu lakše promaknu krupne greške u oblicima...
Sve to samo zato da vidim što treba napraviti s repom starog KP-a da bi izgledao kako treba:
Sve to samo zato da vidim što treba napraviti s repom starog KP-a da bi izgledao kako treba:
Zadnja promjena: Damir; uto tra 13, 2021 10:10 pm; ukupno mijenjano 3 put/a.
Vrh visokog repa (iznad šarke) se nekome čini jednostavnim, ali nije jednostavan. Ukratko: stabilizator je širi od kormila, ima drugačiju liniju (nije samo "okruglo"), prednja linija mu je položenija (drugačiji kut) nego kod strmije zadnje linije kormila, a "tjeme" odnosno "sljeme" ukupnog repa nije na vrhu spoja stabilizatora i kormila kako su to neki crtači zamislili, već je malo prema naprijed, na stabilizatoru.
Detaljan i studiozan kao i inaće!
Kod starog KP-a sam izrezao dosta toga pomičnog s krila, pa je ostalo malo mjesta (spojeva) za ljepljenje gornje i donje polovice. Morao sam umetati nekakve plastične umetke unutar krila da se to sve zaljepi, a geometriju krila održavam posebnim alatima - štapići za sladoled Mig Jimenez i specijalne kvačice Tamiya. Bile su malo skuplje, ali vrijede svakog bitcoina, jer su posebno dizajnirane za ovako složene operacije.
dakle plačem.... Nebi se ćudio da uskoro negdje nađem specijalno dizajnirane maketarske kvačive s otiskom MIG-a taj nema šta nije prodao pod maketarsku opremu ,ali tko je nama kriv što smo ljubomorni i nismo to napravili prije njega...štapići za sladoled Mig Jimenez i specijalne kvačice Tamiya. Bile su malo skuplje, ali vrijede svakog bitcoina, jer su posebno dizajnirane za ovako složene operacije.
Kaj je sljedeće ? Migov specijalni montažni
stol za maketarenje tip Vileda peglaona 🤫
I onda ti nešto govoriš protiv "rivet countera"...
A ne, ne...
Oblik repa kasnih Messera je umjetničko djelo, to se sa 100 metara vidi.
Oblik repa kasnih Messera je umjetničko djelo, to se sa 100 metara vidi.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Stranica 1 / 2.