Bf-109G 2.Lj. AZ model i Revell 1/72 Pt.II
2 posters
Stranica 1 / 1.
Bf-109G 2.Lj. AZ model i Revell 1/72 Pt.II
Evo još malo Messera iz ZNDH ,kad su već boje i materijali na stolu ...
Mislim da ne trebam puno o samom maketarenju sve već znate... Da pitali su me već ,lakirao sam makete sjajnim lakom prije dekala
Pa ajmo redom:
Plavi 1 rađen po dvije trenutno poznate fotke. Interpretacija oznaka i visokog repnog kotača moje gledište, naime, ćuo sam jednu po meni zanimljivu teoriju (da Damire )da to najvjerovatnije nije "orginalni" crni1 koji je stigao u prvoj turi ,zato i odskače od ostatka za sad poznatih ZNDH Messera. Ovo je po toj teoriji primjerak iz treće ture kada je našim pilotima dato da sami biraju avione s lagera, možda se netkom (možda Bencetiću?) baš svidjela plava1 pa je i ostala sa tim brojem ,a opet pošto je pronađen nakon rata nekako je to vjerovatnije da je mašina s kraja rata ,jel se zna da su se uništeni sklanjali s letjelišta odmah nakon krakse ,što zbog savezničkih izvidnika,što zbog rez. djelova itd itd......
Crni 3 Dakle poznati aparat sa kojime je Helebrant preletio u Mostar ,svi znaju sve o njemu samo nemamo njegove fotke ,osim one s Mostara (ako je to crni 3 ,a ne crni 5) a po kojoj sam ja radio , zamislio sam ga kao vrlo sličnog crnom 4 uz par iznimki ( manji grb na repu, sive donje površine i prebojavanje registarskih slova koja su vidljiva na toj fotki)
Crni 14 zadnji ZNDH Messer za sad... Spominje se u jednom izvještaju ,ali se ne navodi tip ,samo pilot Šerif Mehanović ,e tu sam si dao slobode da ga odradim po ćeifu. Zamislio sam ga kao G-10 (pošto sam primjetio da su obično iskusniji piloti letjeli na G-10 ,a pratitelji na G-14...)također sam ga odradio u shemi RLM-76,75,82, malo za promjenu ,iako se razlika baš ne primjećuje...
I za kraj svi na okupu:
Mislim da ne trebam puno o samom maketarenju sve već znate... Da pitali su me već ,lakirao sam makete sjajnim lakom prije dekala
Pa ajmo redom:
Plavi 1 rađen po dvije trenutno poznate fotke. Interpretacija oznaka i visokog repnog kotača moje gledište, naime, ćuo sam jednu po meni zanimljivu teoriju (da Damire )da to najvjerovatnije nije "orginalni" crni1 koji je stigao u prvoj turi ,zato i odskače od ostatka za sad poznatih ZNDH Messera. Ovo je po toj teoriji primjerak iz treće ture kada je našim pilotima dato da sami biraju avione s lagera, možda se netkom (možda Bencetiću?) baš svidjela plava1 pa je i ostala sa tim brojem ,a opet pošto je pronađen nakon rata nekako je to vjerovatnije da je mašina s kraja rata ,jel se zna da su se uništeni sklanjali s letjelišta odmah nakon krakse ,što zbog savezničkih izvidnika,što zbog rez. djelova itd itd......
Crni 3 Dakle poznati aparat sa kojime je Helebrant preletio u Mostar ,svi znaju sve o njemu samo nemamo njegove fotke ,osim one s Mostara (ako je to crni 3 ,a ne crni 5) a po kojoj sam ja radio , zamislio sam ga kao vrlo sličnog crnom 4 uz par iznimki ( manji grb na repu, sive donje površine i prebojavanje registarskih slova koja su vidljiva na toj fotki)
Crni 14 zadnji ZNDH Messer za sad... Spominje se u jednom izvještaju ,ali se ne navodi tip ,samo pilot Šerif Mehanović ,e tu sam si dao slobode da ga odradim po ćeifu. Zamislio sam ga kao G-10 (pošto sam primjetio da su obično iskusniji piloti letjeli na G-10 ,a pratitelji na G-14...)također sam ga odradio u shemi RLM-76,75,82, malo za promjenu ,iako se razlika baš ne primjećuje...
I za kraj svi na okupu:
Poky- Posts : 887
Re: Bf-109G 2.Lj. AZ model i Revell 1/72 Pt.II
SUPER!!!!!!!!
Prekrasno!!!!!
Prekrasno!!!!!
Damir- Posts : 1357
Koja je maketa "Plavi 1"? Inače, izvrsna teorija za njega!
BTW: što bi bilo ispod ovog zeleno prebojanog polja iza kabine?
Za "Crnog 14" mi je drago da si stavio da je G-10. Super je da ima "jako gorivo" i crvene noge. No ja bih onda bar za njega stavio široke kotače i veliku "buhtlu" nad krilima iznad kotača. Možda i bez štapa antene na kabini.
BTW: što bi bilo ispod ovog zeleno prebojanog polja iza kabine?
Za "Crnog 14" mi je drago da si stavio da je G-10. Super je da ima "jako gorivo" i crvene noge. No ja bih onda bar za njega stavio široke kotače i veliku "buhtlu" nad krilima iznad kotača. Možda i bez štapa antene na kabini.
Evo i Frkinog crteža s najavljenog (i nikad izašlog) drugog izdanja knjige "Zrakoplovstvo NDH". To je najavljeno na zadnjoj strani korica knjige "Pomorsko zrakoplovstvo na istočnoj strani Jadrana" 2010. godine, dakle Frka je najkasnije 2010. znao za fotke "Plavog 1". Slika mi nije uvjerljiva, ni po bojama ni po prizoru. Sumnjam da su se baš s tim tipom Gustava (s motorom A) upuštali u zračne borbe:
Fakat praznik za oči, ne mogu se nagledat. Trebao bi od ovih skupnih fotki napraviti poster.
Pa AZ koji si mi ti dofuro iz Čehije...Koja je maketa "Plavi 1"?
A ti sad prvi puta čuješ za njuInače, izvrsna teorija za njega!
Pa gle takvog je oblika na fotki, pretpostavljam prebojano ime cure/žene koje se nije svidlo Rupčiću pa su morali prebojavati, a kaj ti ja znam, ne zamaram se preveć ,ako vidim na fotki napravim na maketi...BTW: što bi bilo ispod ovog zeleno prebojanog polja iza kabine?
Kad ispliva ijedna fotka koja potvrđuje da je neki ZNDH Messer imao velike kotače (osim K-4),tad ću razmišljat o tome, do tada svi imaju male, ista stvar i za antenu, dio ovih maketa je već bio rebuildan, još jedno rebuildanje neće predstavljati problem ...Za "Crnog 14" mi je drago da si stavio da je G-10. Super je da ima "jako gorivo" i crvene noge. No ja bih onda bar za njega stavio široke kotače i veliku "buhtlu" nad krilima iznad kotača. Možda i bez štapa antene na kabini.
Ovu knjigu (Pomorsko zrakoplovstvo na istočnoj strani Jadrana) bolje da ne komentiram... Imam ju doma ,ali nisam ju listao već godinama (a žena mi ju poklonila ) pa nije ni čudno da sam zaboravio tu najavu za reizdanje Dalje neću komentirat javno ,bumo u četri oka...
Similar topics
» Bf-109G-10, Revell, 1/72
» Bf-109G 2.Lj, Hasegawa i Revell 1/72
» Pitanje u svezi glede maketa Bf-109G u 1:32 - Revell ili Trumpeter?
» PRODAJA 1/72 AVIS i AZ MODEL
» Decarli model, resinske makete
» Bf-109G 2.Lj, Hasegawa i Revell 1/72
» Pitanje u svezi glede maketa Bf-109G u 1:32 - Revell ili Trumpeter?
» PRODAJA 1/72 AVIS i AZ MODEL
» Decarli model, resinske makete
Stranica 1 / 1.