Točne i "točne" boje stvarnih aviona i maketa

Go down

Točne i "točne" boje stvarnih aviona i maketa

Postaj by Damir on čet tra 09, 2015 5:55 pm

Jedna od osnovnih težnji u plastičnom maketarstvu je želja za što vjernijim oponašanjem stvarnosti (bar kod mene). To je ono što ovo maketarstvo razlikuje od "drvenog" brodomaketarstva ili slaganja željezničkih diorama. Iako i "drveni" i željeznički modelari idu ka vjernom kopiranju stvarnosti, ipak se ne zamaraju do beskraja baš 100%-tno vjernim oblikom, bojom ili sjajem svojih maketa. Mi "plastičnjaci" često zapadnemo u mod da se potpuno zakočimo u izradi maketa, jer nam za jednu nedostaje korekcijski nos za ispravljanje pogrešnog nosa na maketi, nedostaju nam metali da bi detaljirali unutrašnjoist cockpita koja se kasnije gotovo i neće vidjeti na maketi (pogotovo u kutu vitrine), a za neke od maketa jednostavno nemamo baš onu "točnu" nijasnu boje - "prava" Gunze nijansa nikako da stigne iz Japana...

S ovim posljednjim, "točnim" bojama, prošao sam čitav niz maketarskih faza.

1. faza - dječija: uopće nisam farbao makete, samo sam ih zaljepio
2. faza - mladalačka: uzeo sam par Chromosovih lakova koji su mi bili pri ruci, pa zamješao nekakvu bilo kakvu smeđu, ako već treba biti smeđa.
3. faza - zrelo-mladalačka: otkrio sam Humbrol (i sl) i ubio se od kupovanja. Za Spitfirea su to Hu29 i Hu30, tako piše na sastavnici. Bio sam sretan do beskraja, što mi je sad maketa "100% točna".  
4. faza - zrelo istraživačka: odjednom sam iz raznih izvora spoznao da sastavnice nisu najtočnije, a stvarne nijanse nisu onakve kakve su predočene maketarskim bojama. Shvatio sam i da maketarske boje raznih proizvođača nisu iste, iako se isto zovu (npr. "Autentična RLM02 ili "Autentična RAF Dark Earth"). Ušao sam u istraživanje i zapleo se u beskrajne petlje traženja "točnih" nijansi njemačkih RLM boja ili francuskih boja. Uopće nisam slagao makete, od silnog istraživanja nisam imao vremena za plastiku. Na kraju sam koliko-toliko definirao "točne" boje, uz pomoć raznih "(bjelo)svjetskih eksperata" (s interneta, iz knjiga, časopisa...) i vlastitih dojmova dobivenih s fotografija.  
5. faza - zrelo-odrasla: počeo sam intenzivno putovati i obilaziti aeromitinge i muzeje. Ubrzo sam spoznao da sam opet na početku - farbači stvarnih aviona, a i proizvođači boja za stvarne avione, uopće nisu opterećeni "točnim" nijansama. Boje RLM02 ili RLM76 mi, kad sam ih prvi put vidio u živo, uopće nisu izgledale onako kao što sam to ja nakog dugih godina istraživanja definirao. Nakon toga sam se još više šokirao - u stvarnosti su postojale razne nijanse RLM02, RLM76 i ostalih boja. O rašomonu s ruskim ili francuskim bojama iz 2. svjetskog rata da i ne govorim.
6. faza - odlučio sam, budući da se držim maketarskog principa o maksimalnoj mogućoj vjernosti, raditi makete aviona koje sam vidio u živo, stajao pored njih, usporedbom s uzorkom u ruci definirao boje. A kod aviona iz drugog svjetskog rata, za koje imam samo par crno-bijelih fotki - koristiti zaključke i pretpostavke, bez čekanja na "konačne dokaze". I da, potpuno sam odustao od kupovanja "autentičnih maketarskih boja". Niti jedan Gunze, MrColor ili, ne daj Bože, Humbrol ili Revell, nisu točniji od onog što zamješam sam, uz pomoć svojeg oka. I ponovno su, kao davnih dana, Chromosovi lakovi u igri - 250 mL bijele, 250 mL crne (BTW: svaka po 15 kuna)... pa da vidiš kolko "točnih" i "autentičnih" nijansi sive boje se tu može zamješati... Laughing

Ovo su moja pomagala za hodanje po svijetu:A ovo su ideje iz kataloga Humbrola i Agame (čipovi stvarnih maketarskih boja) što su "točne" RAF-ove nijanse. Kupiš 4 Humbrolove boje i zamješaš "originalnu" Dark green:

Zadnja promjena: Damir; čet tra 09, 2015 6:28 pm; ukupno mijenjano 1 put.

Damir

Posts : 716
Join date : 15.02.2015

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Točne i "točne" boje stvarnih aviona i maketa

Postaj by Damir on čet tra 09, 2015 6:05 pm

Možda je najbolje početi dostupnom i plastičnom ilustracijom - L-39 Albatros.

Mirnodopsko vrijeme, današnje (OK, jučerašnje) vrijeme, jako puno dobrih fotki, članica NATO pakta, postojanje svih mogućih ISO i ostalih standarda proizvodnje (i aviona i boja), postojanje dokumentacije iz tvornica boja, puno dobro očuvanih stvarnih primjeraka L-39 u toj kombinaciji boja... Nije to par crno-bijeli fotki iz 1940-te, već nešto što bi trebalo biti potpuno definirano što se tiče boja.

Ugledna maketarska firma Edurad ima bar 10 pakiranja makete L-39 u kojima je i "zeleno-zelena" shema. Na svakoj toj shemi su u sastavnici iste dvije "autentične" boje:

Svjetla zelena: Gunze H58
Tamna zelena: Gunze H405

Čini se da je stvar jednostavna. I riješena. Kupiš te dvije boje i imaš "autentične".


Damir

Posts : 716
Join date : 15.02.2015

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Točne i "točne" boje stvarnih aviona i maketa

Postaj by Damir on čet tra 09, 2015 6:08 pm

No kad se pogleda ova fotka, izviru pitanja o "autentičnim" i "točno definiranim" bojama:


Damir

Posts : 716
Join date : 15.02.2015

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Točne i "točne" boje stvarnih aviona i maketa

Postaj by Damir on čet tra 09, 2015 6:21 pm

Pitanja koja izviru iz prethodne fotke:

- ako je mirnodopsko moderno vrijeme, i postoji standard proizvodnje boje i bojanja aviona, kako to da su dva Albatrosa (npr. dva najdalja na slici) obojana različitim bojama?
- ako su u mirnodopsko vrijeme oštećenja boje popravljana prebojavanjem novog sloja, a radi se o istoj standardnoj boji, kako to da te boje nisu jednake (npr na najbližem Albatrosu ima bar 5-6 nijansi)?
- je li proizvođač "iste" boje, po "standardu i pravilniku",  pazio da u svakoj šarži proizvede baš istu nijansu? Ili zrakoplovci nisu pazili čime farbaju svoje strojeve?
- ako u mirnodopsko moderno vrijeme elita (zrakoplovstvo) jedne europske države ima ovako obojanih 6 aviona istog tipa (kao na prethodnoj fotki), očekuje li netko da je usred drugog svjetskog rata svaki mjesec svaki njemački proizvođač boje RLM02 pazio da to bude baš ista boja, ili je jedan mjesec bila malo tamnija, drugi malo zelenija, treći malo sivija..?
- ako u mirnodopsko moderno vrijeme elita (zrakoplovstvo) jedne europske države ima ovako obojanih 6 aviona istog tipa (kao na prethodnoj fotki), očekuje li netko da je 1944. godine aerodromski mehaničar komad repa Bf-109 prebojavao baš precizno definiranom bojom? Je li 1942. godine u RAF-u bilo bitno je li "ocean grey" tamnija ili svjetlija?

- najvažnie pitanje: jesu li definirane "točne" Gunze boje, za Albatrose na fotki, točnije od onih koje ja "od oka" zamješam koristeći par Chromosovih lakova?


Zadnja promjena: Damir; čet tra 09, 2015 6:41 pm; ukupno mijenjano 1 put.

Damir

Posts : 716
Join date : 15.02.2015

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Točne i "točne" boje stvarnih aviona i maketa

Postaj by Damir on čet tra 09, 2015 6:36 pm

I još malo te dvije iste boje. Stajao sam kraj ovog, gledao sa svih strana, i nisam našao logiku. Obje stvari su izgledale jednako staro - isti sjaj, svjetlija boja ista ... a tamnija zelena je različita:


Damir

Posts : 716
Join date : 15.02.2015

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Točne i "točne" boje stvarnih aviona i maketa

Postaj by Željko on sub tra 11, 2015 10:14 am

Sve ove faze sam i ja prošao i da nadovežem da knjigama sam se u Zagrebu snabdjevao u Gundulićevoj preko puta Glazbenog zavoda.To su bile sedamdesete godine i po knjigama su svi njemački avioni bili dark green light green i pale blue.Saznanja su se od onda jako promijenila ali sam uvjeren da je svaki proizvođač u bilo kojoj zemlji imao svoju nijansu neke određene boje,
Željko

Željko

Posts : 96
Join date : 18.02.2015

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Točne i "točne" boje stvarnih aviona i maketa

Postaj by Poky on ned tra 12, 2015 11:18 pm

Mislim da su svi koji su iole duže u maketarenju prošli sve te faze...
Meni je točnost boja važna ,da se ne lažemo,ali ne ovako kako si ti opisao koja je točna nijansa neke boje (npr RLM-71) to nikada nećemo znati ,više mi je bitnije da je odnos između dvije,tri nijanse u maskirnoj shemi točan, ako razumiješ kaj hoću reći ,npr. odnos između zelene i smeđe na RAFovoj shemi može se dogoditi da jednu boju pogodiš ,a drugu fulaš i onda ti krajni izgled sheme ne štima ,to mi je recimo važnije od same 100%tne točnosti same nijanse boje.
Također kad radim neku maketu po C-B fotki važno mi je da utvrdim o kojim se bojama radi više nogo sama 100%tna točnost nijanse koja mi se preporuća.
avatar
Poky

Posts : 424
Join date : 18.02.2015
Location : Zagreb

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Točne i "točne" boje stvarnih aviona i maketa

Postaj by Damir on uto lip 30, 2015 8:20 am


Dobar tekst! Čovjek zapravo kaže isto što i ja - s bojama na maketama se treba malo više opustiti. Istražiti maksimalno što je moguće, ali, budući da je "točnu" boju najčešće nemoguće definirati, ne stvarati si više problema nego što je nužno. U mojem slučaju - moj osobni mix Chromosovih lakova iz najbližeg Peveca jednako je "točan" ili "netočan" kao i "autentični Gunze" kojeg 3 mjeseca čekam iz Japana. Very Happy

Damir

Posts : 716
Join date : 15.02.2015

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Točne i "točne" boje stvarnih aviona i maketa

Postaj by Damir on uto lip 30, 2015 8:30 am

Evo malo moje "akcije":

Jak 11 (C-11) kojeg sam već napravio......i Fi-156 (K-65) koji još čeka:


Damir

Posts : 716
Join date : 15.02.2015

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Točne i "točne" boje stvarnih aviona i maketa

Postaj by Damir on uto lip 30, 2015 8:41 am

Na primjeru Avia S-199 se može shvatiti i dosta "rašomona" i problema o kojima govori i čovjek u prethodno linkanom tekstu. Na ovim fotkama i boja na Aviji i boje na čipovima FS-a izgledaju potpuno sivi. No u stvarnosti se radi o sivim tonovima koji prilično vuku na zeleno (sivozeleno). Oni koji znaju nešto o Federal Standardu znaju da serija boja x4xxx označava zelene boje...
Zato je potrebno na licu mjesta, u stvarnosti, usporedbom naći odgovarajući ton na čipu, zapisati koji je to broj, i onda kod kuće prije farbanja makete zamiješati (i posvijetliti) taj ton ili iskorititi "originalnu maketarsku boju", ako ima baš taj ton. Moguće je da npr. "originalni Dark Earth" uglednog proizvođača maketarskih boja ima drugačiji ton od potrebnog. Onda ga je i ovako i onako nužno dorađivati nekom dodatnom bojom... Pa je onda svejedno jesmo li imali tu "originalnu" boju ili zamješavali od nekih drugih boja...
Dodatna stvar je i u znanju teorije miješanja boja. Naime i kod zamješavanja neke boje ali i zapisivanja originalnih boja kod usporedbe čipova sa stvarnom bojom na avionu treba znati što treba dodati zelenoj da postane mrvicu sivija, smeđija i sl. Ako se nađe najpribližniji čip boje, ali koji nije potpuno isti kao ta boja, onda ja napišem taj broj i opsaku tipa: "mrvicu zelenije", "mrvicu svjetlije" ili "mrvicu smeđije".. Smile
I, da - još i važna opsaka - ova pronađena točna boja vrijedi samo za konkretnu Aviju s kojom sam uspoređivao. Neka druga Avija je možda imala neku sličnu ali ne i potpuno istu boju... Čak i dvije iste boje istog proizvođača iz različitih kanti ne moraju biti iste...


Damir

Posts : 716
Join date : 15.02.2015

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Točne i "točne" boje stvarnih aviona i maketa

Postaj by Damir on uto kol 25, 2015 10:55 am

Gatow u Berlinu, Bf-109... (naravno, ovo nije originalna boja...)


Damir

Posts : 716
Join date : 15.02.2015

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Točne i "točne" boje stvarnih aviona i maketa

Postaj by Damir on sri kol 03, 2016 8:23 am

U detektivskom traženju "točne" boje posljeratnih čeških (i izraelskih) Avia S-199, dosta toga se vrti oko famozne RLM02. U svjetlu toga, i interpretacije te boje ne kao "sivozelene" nego kao "sivožute", nekoliko zanimljivih primjera njemačkih letjelica u češkoslovačkim rukama nakon rata. Iz muzeja u Pragu su prve 4 fotke (komadi Ar-96, Si-204, krilo Škoda-Kauba...), a zdnje dvije fotke je stajni trap Junkersa Ju-290 iz muzeja u Berlinu:


Damir

Posts : 716
Join date : 15.02.2015

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Točne i "točne" boje stvarnih aviona i maketa

Postaj by Damir on sri kol 03, 2016 8:35 am

Još mala napomena koja se tiče varljivosti fotografija, s obzirom na osvjetljenje i ostalo:


Damir

Posts : 716
Join date : 15.02.2015

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Točne i "točne" boje stvarnih aviona i maketa

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.