Muzej u Madridu
2 posters
Stranica 1 / 1.
Muzej u Madridu
Ako vas put donese do Madrida, svakako trebate otići do zrakoplovne baze Cuatro Vientos (Četri vjetra) na jugozapadnom rubu grada. Nije baš na stanici metroa, mora se hodati kojih 15-20 minuta uz autocestu od stanice do muzeja, ali se svaki korak isplati. Mali problem je radno vrijeme, samo od 10-14 h, pa sam ja dolazio dva puta...
Muzej je bogat, ali i izuzetno dobro posložen. Ima dosta svjetla, objekti su vidljivi sa svih strana, a osim samih aviona, imaju i brdo drugih izložaka - motora, elisa, diorama i sl. Tamo je i mala birtija, te shop.
Muzej je na jednoj od posljednjih stanica metroa broj 10 (nakon odgledanog muzeja isti metro vas može odvesti natrag do grada - do stadiona Santiago Bernabeu.. )
Jedan od meni najljepših izložaka je velika diorama tog aerodroma iz vremena prije WWII, u mjerilu 1:72. Sadrži makete kojima se nakon pritiska gumba na ploči ispred diorame počinju vrtjeti propeleri, a iz zvučnika se čuje zvuk tog motora te kratki opis dotičnog aviona.
Muzej je bogat, ali i izuzetno dobro posložen. Ima dosta svjetla, objekti su vidljivi sa svih strana, a osim samih aviona, imaju i brdo drugih izložaka - motora, elisa, diorama i sl. Tamo je i mala birtija, te shop.
Muzej je na jednoj od posljednjih stanica metroa broj 10 (nakon odgledanog muzeja isti metro vas može odvesti natrag do grada - do stadiona Santiago Bernabeu.. )
Jedan od meni najljepših izložaka je velika diorama tog aerodroma iz vremena prije WWII, u mjerilu 1:72. Sadrži makete kojima se nakon pritiska gumba na ploči ispred diorame počinju vrtjeti propeleri, a iz zvučnika se čuje zvuk tog motora te kratki opis dotičnog aviona.
Zadnja promjena: Damir; sub sij 16, 2016 4:54 pm; ukupno mijenjano 8 put/a.
Damir- Posts : 1357
Re: Muzej u Madridu
Na vanjskim površinama je velik broj lijepih izložaka, u začuđujuće dobrom stanju. Gotovo svi izgledaju kao novi, iako stoje na suncu i kiši...
Zadnja promjena: Damir; pet sij 15, 2016 6:40 pm; ukupno mijenjano 1 put.
U nekoliko hangara su uglavnom manje letjelice, uz Dorniera, Heinkele 111 i Dragon rapide (muzej ima nekoliko vrijednih duplikata - dva Dragon Rapida, dva Ju-52, dva He-111 ali različitih verzija, dva Texana, 2 Saete...)
Nezaobilazni egzotični španjolski Messerschmitti 109, sa raketicama pod krilima:
Ja sam do dolaska u muzej bio potpuno nesvjestan postojanja različitih vrsta tih španjolskih mesera. Prvi je bio HA-1109 "Tripala", s trokrakom elisom, lijepim prednjim dijelom trupa koji podsjeća na Macchija 202, s motorom Hispano...
...a nakon njega HA-1112 "Buchon" s motorima Merlin, donjim dijelom trupa sličnim Spitfireovom "vokes" filteru, i četverokrakom elisom:
Ja sam do dolaska u muzej bio potpuno nesvjestan postojanja različitih vrsta tih španjolskih mesera. Prvi je bio HA-1109 "Tripala", s trokrakom elisom, lijepim prednjim dijelom trupa koji podsjeća na Macchija 202, s motorom Hispano...
...a nakon njega HA-1112 "Buchon" s motorima Merlin, donjim dijelom trupa sličnim Spitfireovom "vokes" filteru, i četverokrakom elisom:
I konačno, jedna bizarnost koja je meni zapravo jako simpatična. Njihova potpuna pomirba, ona koju je između dviju strana u građanskom ratu 1936-39 nakon završetka rata nametnuo Franco, ovdje je provedena doslovno kiriurškom izbalansiranošću. Svi avioni koji su korišteni od obje strane u muzeju su obojani pola-pola. Jedna polovica nosi republikanske oznake, a druga frankističke (ratne ili poratne). To mi je toliko zgodno da pomišljam o slaganju takve makete.
Tiger-Moth s jedne strane:
Isti avion s druge strane:
Polikarpov I-16 točno odozada:
Tiger-Moth s jedne strane:
Isti avion s druge strane:
Polikarpov I-16 točno odozada:
Vidiš pojma nisam imao da su Španjolci imali Mirage.
Koji su ovo avioni iza njih na fotkama ?
Super mi je ova fora sa različitim farbanjem aviona
po polovicama
po polovicama
mpuky- Posts : 358
mpuky je napisao/la:Vidiš pojma nisam imao da su Španjolci imali Mirage.
po polovicama
CASA F-5, F-104, F-86, Vigen i Lansen. S druge strane su Migovi i Suhoji. Naravno, nisu svi iz španjolske upotrebe, nešto su darovi.
Ovdje je plan vanjskih ploha:
http://www.ejercitodelaire.mde.es/ea/pag?idDoc=6BE8938A7DDC4556C125746C00315356
Još jedno iznenađenje za mene - vrlo borbeni Texan/Harward. Čini mi se kao da su ove nosače za po dvije raketice priheftavali na donje strane krila kak je kome puhnulo... Na Buchonu je jedan, na Tripali dva, a ovdje po 3 pod svakim krilom:
Similar topics
» Bf 109 G-2 muzej na Surcinu
» Mornarički muzej u 1:700
» Zrakoplovni muzej na Malti
» Zrakoplovni muzej u Istanbulu
» Zrakoplovni muzej u Krakowu, Poljska
» Mornarički muzej u 1:700
» Zrakoplovni muzej na Malti
» Zrakoplovni muzej u Istanbulu
» Zrakoplovni muzej u Krakowu, Poljska
Stranica 1 / 1.