PRODAJA - decali zrakoplovstva NDH 1/72
4 posters
Stranica 2 / 2.
Stranica 2 / 2. • 1, 2
Re: PRODAJA - decali zrakoplovstva NDH 1/72
Stanje s Revellovim maketama u 1:32 je klimavo. Za "Crnog 4" trebat će obje makete - sa G-6 uzeti krila s malim zadebljanjima za uske kotače, a trup uzeti od makete G-10. Dodatna komplikacija je to što je za G-10 Revell iz ne znam kojeg razloga odabrao baš rijetku "Erla" verziju koja ima pravokutni panel na bočnim stranicama trupa ispred kabine. Jasno, to onda treba prerađivati u znatno češći zaobljeni panel. Ne znam zašto su to izabrali, puno je češći zaobljeni tip, a i lakše je prerađivati zaobljeni u ravni nego obrnuto.
Možda je i najbolje uzeti samo maketu G-10, pa kad se već trup treba prerađivati, preraditi i ta zadebljanja na krilima. Ima posla, ali se isplati.
I s drugim maketama vjerujem da je problem, jer proizvođači obično za G-14 ne daju široki trup, već daju trup sa "buhtlama" (osim AZ-a u 1:72 na maketi G-14/AS), pa se za G-14/AS obično mora uzeti maketa G-10. A kod njega je često zadebljanje na krilima izliveno s krilom (to je za G-10 standard). Jasno, i sitnije razlike G-10 i G-14 postoje, treba dorađivati. Nisam stručnjak za 1:48, ali mi se čini da Edurad tamo daje i samo široke kotače koje je G-10 imao, ali G-14 (ni naš "crni 4") nije...
Možda je i najbolje uzeti samo maketu G-10, pa kad se već trup treba prerađivati, preraditi i ta zadebljanja na krilima. Ima posla, ali se isplati.
I s drugim maketama vjerujem da je problem, jer proizvođači obično za G-14 ne daju široki trup, već daju trup sa "buhtlama" (osim AZ-a u 1:72 na maketi G-14/AS), pa se za G-14/AS obično mora uzeti maketa G-10. A kod njega je često zadebljanje na krilima izliveno s krilom (to je za G-10 standard). Jasno, i sitnije razlike G-10 i G-14 postoje, treba dorađivati. Nisam stručnjak za 1:48, ali mi se čini da Edurad tamo daje i samo široke kotače koje je G-10 imao, ali G-14 (ni naš "crni 4") nije...
Damir- Posts : 1357
Damire pa ti imaš muzej doma !!!!! Pa moram se najaviti kod tebe na turu! Vidim ima tu zanimljivih eksponata, nisi mi se pohvalio do sad sa time... Vrlo inovativan način spremanja maketa, moram to vidjeti!
Što se tiće maketa u !/32 nisam stručnjak ,ali mislim da ti je najisplativije uzeti ovaj G-10 ako ima ovo veliko zadebljanje na krilima kao poseban odvojeni dio onda ti je najbezbolnije samo napraviti male "buhtle" od komada stirena ,ja sam to radio na svojim 1/72kama...
Što se tiće maketa u !/32 nisam stručnjak ,ali mislim da ti je najisplativije uzeti ovaj G-10 ako ima ovo veliko zadebljanje na krilima kao poseban odvojeni dio onda ti je najbezbolnije samo napraviti male "buhtle" od komada stirena ,ja sam to radio na svojim 1/72kama...
Poky- Posts : 887
A što se tiće ovih mojih messerčića evo mali "snikapik" :
Evo nakon muka sa dekalima, iako imam sve šta je izdano za ZNDH zrakoplove jedva jedvice sam izradio točne setove dekala za ovu četvoricu...
Evo trenutno su na "nogama" i čekaju W&W (wash i weathering)
E sad kad njih zgotovim imam još jedan za rebuildat i dva u kutiji.... Još se dvoumim jedan će sigurno biti taj novootkriveni "plavi" 1 ,a za druga dva mislim totalni wath if crni 17 i 27 ili crni 5 i 3...
Evo nakon muka sa dekalima, iako imam sve šta je izdano za ZNDH zrakoplove jedva jedvice sam izradio točne setove dekala za ovu četvoricu...
Evo trenutno su na "nogama" i čekaju W&W (wash i weathering)
E sad kad njih zgotovim imam još jedan za rebuildat i dva u kutiji.... Još se dvoumim jedan će sigurno biti taj novootkriveni "plavi" 1 ,a za druga dva mislim totalni wath if crni 17 i 27 ili crni 5 i 3...
IDEŠ!!!!!!!!
Ovo je SUPER!!!!
Nešto najbolje na polju maketartva s našim avionima što sam vidio u zadnjih X godina!
Excellent! Ausgezeichnet! Превосходно! 優れた! Eccellente! Vynikající! מְעוּלֶה! Kiváló! Отлично! अति उत्कृष्ट! Erinomainen! Εξοχος! Praeclarus! Sgoinneil!
Ovo je SUPER!!!!
Nešto najbolje na polju maketartva s našim avionima što sam vidio u zadnjih X godina!
Excellent! Ausgezeichnet! Превосходно! 優れた! Eccellente! Vynikající! מְעוּלֶה! Kiváló! Отлично! अति उत्कृष्ट! Erinomainen! Εξοχος! Praeclarus! Sgoinneil!
Zadnja promjena: Damir; sub ruj 19, 2020 5:47 pm; ukupno mijenjano 1 put.
Znači - obični G-14 je jedino "10" , a preostala 3 su neka verzija sa širokim poklopcem motora. Sve su makete od AZ-a?
Poky je napisao/la:Damire pa ti imaš muzej doma !!!!! Pa moram se najaviti kod tebe na turu! Vidim ima tu zanimljivih eksponata, nisi mi se pohvalio do sad sa time... Vrlo inovativan način spremanja maketa, moram to vidjeti!
To još nije gotovo... Stalo mi je mislim 16 ili 18 maketa na cca 25x44 cm tlocrta.
Poky je napisao/la:Što se tiće maketa u !/32 nisam stručnjak ,ali mislim da ti je najisplativije uzeti ovaj G-10 ako ima ovo veliko zadebljanje na krilima kao poseban odvojeni dio onda ti je najbezbolnije samo napraviti male "buhtle" od komada stirena ,ja sam to radio na svojim 1/72kama...
Nažalost ne. Revell daje poseban komad za obični G-6 s malim zadebljanjem, a za ovaj G-10 je ono veliko dugačko zadebljanje izliveno na gornjoj polovici krila. Iz unutrašnjoksti kučišta kotača je također ulubljeno/izdignuto, baš kako treba u 1:32, tak da ako s gornje strane izbrusiš zadebljanje dobiješ rupu, nema "materjala". Zajeban taj "G-14/AS"...
Glede verzija, onaj na fotki koju si postao na prethodnoj stranici ("22") je svakako sa širokim poklopcem motora, dubokim hladnjakom i čini mi se debelim kotačima i velikim zadebljanjima nak krilom.. Dakle bar jedan bi mogao biti čisti G-10 ili K-4...
Hoćeš nekog od ovih "sci-fi" napraviti u nekoj late-war kamuflaži?
Uuuu koliko si ti toga napisao... Ajmo redom...
Sumljam ,ali ajde nije da mi ne pašu komplimenti ... Još su presjajni pričekajmo da ih završim... Kad ih okačim na OMF sigurno će mi dežurni "stručnjaci" reći kaj sam fulo ,a oni su vidli na nekoj fotki koja postaji ,al nije za objavu još...Nešto najbolje na polju maketartva s našim avionima što sam vidio u zadnjih X godina!
Od ovih koje sam ja sada radio "obični" G-14 je samo crni 10 (crni 4 ne trebam komentirati, crni 6 si vidio fotku di se vidi da nema "buble", a za crnog 22 se zna da je G-10). Makete su Revell s resinskim dodacima i mojim doradama ,samo je crni10 Hasegawa i ona mi se ne sviđa uopće niti oblikom ,niti izgledom ,niti usjedanjem djelova djelova...Znači - obični G-14 je jedino "10" , a preostala 3 su neka verzija sa širokim poklopcem motora. Sve su makete od AZ-a?
Pa to je super daj pukni još koju fotku da vidim kaj sve imaš.. Na koliko je to katova muzej? Moram to vidjet!To još nije gotovo... Stalo mi je mislim 16 ili 18 maketa na cca 25x44 cm tlocrta.
A hebi ga ,opet na crtaču ploču...Nažalost ne. Revell daje poseban komad za obični G-6 s malim zadebljanjem, a za ovaj G-10 je ono veliko dugačko zadebljanje izliveno na gornjoj polovici krila. Iz unutrašnjoksti kučišta kotača je također ulubljeno/izdignuto, baš kako treba u 1:32, tak da ako s gornje strane izbrusiš zadebljanje dobiješ rupu, nema "materjala". Zajeban taj "G-14/AS"...
K-4 nije jel se zna da je crni 22 bio G-10 K-4 su koristili ,ali koji su broj bili još ne znamo...Pošto je ovo već drugi crni 22 koji radim nadam se da će sad napokon isplivati koja fotka koja će dokazati da sam sve fulao... A pošto je u njemu navodno Bencetić i prebjego u Austriju možda zbilja dođe kakva fotka i od tam...Glede verzija, onaj na fotki koju si postao na prethodnoj stranici ("22") je svakako sa širokim poklopcem motora, dubokim hladnjakom i čini mi se debelim kotačima i velikim zadebljanjima nak krilom.. Dakle bar jedan bi mogao biti čisti G-10 ili K-4...
Mislim da ne svi će bit u "standardnoj" RLM74,75,76
Uf šta ste sve napisali. Pogubio sam se u svim
tim informacijama.
Zar nije Miros radio nekog našeg Bf 109 Gnešto
od Revellove 32ke na OMFu ? Mislim da je i on nešto kemijao sa tim buhtlama na krilu.
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=32949&highlight=bf109
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=29565&highlight=bf109
tim informacijama.
od Revellove 32ke na OMFu ? Mislim da je i on nešto kemijao sa tim buhtlama na krilu.
mpuky- Posts : 358
mpuky je napisao/la:Uf šta ste sve napisali. Pogubio sam se u svim
tim informacijama.
Ako sam dobro shvatio (ne vidim fotke na drugpm linku), on je radio Crnog 10 i još jednog koji su obični G-14. To se može s Revellovom maketom G-6. No kad se radi o kombinaciji G-14/AS (običan G-14 s motorom AS i širokim poklopcem za njega), onda treba kombinacija G-6 i G-10.
Ljudi obično uzmu G-10 i naprave "crnog-4" tako kako je, sa širokim kotačima i tom buthlom na krilu:
https://modelingmadness.com/review/axis/luft/109/reyg10.htm
Poky je napisao/la:Pa to je super daj pukni još koju fotku da vidim kaj sve imaš.. Na koliko je to katova muzej? Moram to vidjet!
Prizemlje i kat, al to još dugo ne bude gotovo. Potres mi je dodatno zakomplicirao, neke makete su se srušile...
Poky je napisao/la:Sumljam ,ali ajde nije da mi ne pašu komplimenti ... Još su presjajni pričekajmo da ih završim... Kad ih okačim na OMF sigurno će mi dežurni "stručnjaci" reći kaj sam fulo ,a oni su vidli na nekoj fotki koja postaji ,al nije za objavu još...
Mislim da ne. Čak i da postoji još neka fotka (i da ju netko ima i skriva), kad vidi ovo mora ti samo reći "bravo". Na temelju svega do sad objavljenog, to je to.
Ajd svejedno pukni još koju fotku ,baš me zanima kaj si sve odradio od ZNDH...
Prizemlje i kat, al to još dugo ne bude gotovo. Potres mi je dodatno zakomplicirao, neke makete su se srušile...
Ma sumljam, ne briju ljudi više na 1/72 toliko ,ali i kad odradim neku maketu s kojom sam zadovoljan i odradim ju bez grešaka obično nema komentara, a onda kad odradim neku za koju ja mislim da je ofrlje svi hvale...Mislim da ne. Čak i da postoji još neka fotka (i da ju netko ima i skriva), kad vidi ovo mora ti samo reći "bravo". Na temelju svega do sad objavljenog, to je to.
Evo čačkam dalje izvore da vidim hoću li isčačkati još kakvih informacija glede ZNDH Messera i evo uspio sam se sjetiti da svaku knjigu treba izlistati 100 puta... Pa se tako u knjizi Messer...Bf 109 The Yugoslav story Vol.2 (Ciglić ,Savić, Mičevski) navode 3 serijska broja za Messere koji su u JRV došli iz ZNDH (bilo ih je i više ali su ovi izgleda jedini bili u letnom stanju i doživjeli uvođenje u registar ,ostali su valjda bili u lošem stanju i izvor rez. djelova). Dakle u sastav JRV su ušli:
-G-14 W.nr. 464507 (proizveden Erla 11.44( iz iste serije kao i crni 10))kao JRV 9606,
-G-14 W.nr.785154 (Mtt. Regensburg 11.44) kao 9608
-G-14 W.nr.785164 (Mtt. Regensburg 11.44) kao 9609
po nekoj analogiji dva od ta tri bi trebala biti crni 11 i crni 13 koji su zbog sabotaže na podvozju pri poletanju 25.4.45 nastradali te rastavljeni 26.4 i odveženi u radionicu na Samoborskoj cesti gdje su ih našli partizani, popravljeni su tijekom ljeta 45. Krajem 7mj. i početkom 8mj. bivši piloti ZNDH Špoljar i Žauhar su ih preletjeli u Mostar na aerodrom Jesenice gdje se mehaničar S. Lampe slikao na W.nr.785164 na kojem se vidi stara kamuflaža ,žuti prsten oko nosa ,visoki kotač na repu i prebojani V ispod krila
Btw kako se stari i sive stanice više ne rade baš najbolje trebam ispraviti jednu krivu informaciju glede crnog 22. (ako je to zrakoplov kojim je Bencetić 7.4. pokušao preletiti u Austriju) krivo sam naveo mjesto pada ,nije Austrija već Cerklje gdje je i nađen u hangaru nakon rata... Dakle treba i Sloveniji probat isčačkat možda kakvu fotku...
BTW navedea je sudbina i oba Bf-110 jedan je prilikom tih preleta 7.4.45 pao kod Dobove zbog požara na motoru ,a drugi kod Krškog....
-G-14 W.nr. 464507 (proizveden Erla 11.44( iz iste serije kao i crni 10))kao JRV 9606,
-G-14 W.nr.785154 (Mtt. Regensburg 11.44) kao 9608
-G-14 W.nr.785164 (Mtt. Regensburg 11.44) kao 9609
po nekoj analogiji dva od ta tri bi trebala biti crni 11 i crni 13 koji su zbog sabotaže na podvozju pri poletanju 25.4.45 nastradali te rastavljeni 26.4 i odveženi u radionicu na Samoborskoj cesti gdje su ih našli partizani, popravljeni su tijekom ljeta 45. Krajem 7mj. i početkom 8mj. bivši piloti ZNDH Špoljar i Žauhar su ih preletjeli u Mostar na aerodrom Jesenice gdje se mehaničar S. Lampe slikao na W.nr.785164 na kojem se vidi stara kamuflaža ,žuti prsten oko nosa ,visoki kotač na repu i prebojani V ispod krila
Btw kako se stari i sive stanice više ne rade baš najbolje trebam ispraviti jednu krivu informaciju glede crnog 22. (ako je to zrakoplov kojim je Bencetić 7.4. pokušao preletiti u Austriju) krivo sam naveo mjesto pada ,nije Austrija već Cerklje gdje je i nađen u hangaru nakon rata... Dakle treba i Sloveniji probat isčačkat možda kakvu fotku...
BTW navedea je sudbina i oba Bf-110 jedan je prilikom tih preleta 7.4.45 pao kod Dobove zbog požara na motoru ,a drugi kod Krškog....
Ovo su zaista dobri tragovi. Čini se da se polako skuplja "društvance" naših Messera!
Ova dva iz Regensburga bi mogli biti isti ili slični, tako da ova fotka daje informacije za oba. Osim ako farbanje na ovom na slici nije dopunjavano nakon rata. Jel se to meni čini ili je skroz flekasti (možda i s gornje strane krila?)? Treba sad negdje iskopati neke fotke njemačkih, iz iste serije, što sličniji Wnr...
Ova dva iz Regensburga bi mogli biti isti ili slični, tako da ova fotka daje informacije za oba. Osim ako farbanje na ovom na slici nije dopunjavano nakon rata. Jel se to meni čini ili je skroz flekasti (možda i s gornje strane krila?)? Treba sad negdje iskopati neke fotke njemačkih, iz iste serije, što sličniji Wnr...
Eto u zadnje vrijeme aktivno "čačkam" po tim ZNDH Messerima pa se vraćam starim fotkama koje smo imali od prije i ovima koje se pojavljuju u zadnje vrijeme ,pa sam tako primjetio i ovo:
Dali je ovo sve isti avion ,odnosno "plavi/crni" 1???
Isti položaj "zvonimirca" iza broja ,a preko" balkanca", bez spirale na spineru, stari rep s visokim repnim kotačem...
Imaš li Damire kakvu literaturu di se vide razlike i serije tih kasnih G verzija (G-10, G-14, G-14/AS, kasni G-6...) ja se baš ne kužim tako jako u te detalje...
Dali je ovo sve isti avion ,odnosno "plavi/crni" 1???
Isti položaj "zvonimirca" iza broja ,a preko" balkanca", bez spirale na spineru, stari rep s visokim repnim kotačem...
Imaš li Damire kakvu literaturu di se vide razlike i serije tih kasnih G verzija (G-10, G-14, G-14/AS, kasni G-6...) ja se baš ne kužim tako jako u te detalje...
Budem probao napraviti nekakav "kolaž" s osnovnim "razlikovnim" detaljima.
ZA ove 3 fotke:
- ova treća ima premalo detalja da bi se išta dokazalo, može biti taj ili neki drugi
- gdje vidiš visoki repni kotač na prvoj fotki? Ja uopće ne vidim nikakav.
- upada mi u oči donji poklopac motora na prvoj fotki - nekakvo čudno bojanje. Je li to isto i na drugoj fotki?
ZA ove 3 fotke:
- ova treća ima premalo detalja da bi se išta dokazalo, može biti taj ili neki drugi
- upada mi u oči donji poklopac motora na prvoj fotki - nekakvo čudno bojanje. Je li to isto i na drugoj fotki?
Ne vidi se kotać na prvoj naravno ,ali po položaju repa na trećoj, iza pilota ,ćini mi se da i taj ima visoki repni kotač...Zato sam i pitao imaš li kakvu literaturu za to ,dali postoji koja verzija ili proizvodna serija ranog G-14 sa visokim repnim kotačem i starim niskim repom??? A po izgledu repa ćini mi se da je i taj onaj raniji, nizak na trećoj fotki zato i mislim da je možda isti zrakoplov..- ova treća ima premalo detalja da bi se išta dokazalo, može biti taj ili neki drugi
Da i meni je zapelo za oko ta nejednakost nijanse na nosu ali nemam objašnjenje...
Koja je razlika Messera Erla i Regensburg ?
Edo radi oba a ja nisam znao koja je razlika
pa sam na kraju uzeo čini mi se tog Erla za
odraditi "našeg". Po ovome što ste napisali
moram paziti kojeg radim
Edo radi oba a ja nisam znao koja je razlika
pa sam na kraju uzeo čini mi se tog Erla za
odraditi "našeg". Po ovome što ste napisali
moram paziti kojeg radim
mpuky- Posts : 358
Mario koje mjerilo misliš radit? Ako je 1/72 onda ti je tako svejedno... Nema tu bitnih maketarskih razlika uzmeš AZa i unutra ti je sve kaj ti treba, opet pošto misliš radit ZNDH onda se radi o tome kojeg misliš radit crnog 4 il crnog 10, plavi1? Razlike vidiš i sam "buble" za strojnice ispred kokpita, dugi il kratki repni kotač male "buble" na krilima felga na kotačima... Mi raspravljamo o tim proizvodnim serijama i tvornicama jel pokušavamo rekonstruirati izgled onih aparata za koje nemamo fotke ili imamo fotku samo jednog dijela aviona, a onda po tim serijama i sličnim aparatima za koje ima fotki na netu možemo probat odgonetnut izgled istih u smislu koje su sheme korištenje u bojenju ,potpis lakirera sa nekim tipičnim flekama, te detalje oko toga koja vrsta kotača je korištena, rani ili kasno rep, kratki ili dugi repni kotač...
Prebacujem na zasebnu temu samo za to
Stranica 2 / 2. • 1, 2
Similar topics
» PRODAJA decali NDH Bf 109 E/G 1/48
» decali NDH
» Prodaja - Yak-1b 1/72
» PRODAJA AML i AMODEL 1/72
» Prodaja 1/72 - ICM, XTRAKIT, KP
» decali NDH