Zrakoplovni muzej u Istanbulu
4 posters
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Zrakoplovni muzej u Istanbulu
Muzej u Istanbulu je južno od glavnog aerodroma Ataturk. Od centra je jednostavno doći direktnom busnom linijom (stanica je ispred muzeja, čak se i zove po muzeju). Iako nije spektakularan, muzej je jako lijep. Na otvorenom (većinom na crvenim tepisima!) je veliki broj pretežno američkih letjelica, od Sabrea do F-16. Ljubitelji ranih američkih jetova tu mogu doći na svoje. U hangaru je glavna zvijezda PZL P-24, jedini na svijetu. Tu su Dragon Rapide, Miles Magister, a i jedan simpatični američki polulovčić kojem se ne mogu sjetiti imena...
Zadnja promjena: Damir; čet sij 18, 2018 7:32 pm; ukupno mijenjano 1 put.
Damir- Posts : 1357
Re: Zrakoplovni muzej u Istanbulu
Genijalne su biste njihovih prvih zrakoplovnih zapovjednika
Uspomene na prijeratne prelete češkoslovačkim zrakoplovima (makete KP):
Makete pokazuju i bogat sastav turskog zrakoplovstva iz 1940-tih:
Uspomene na prijeratne prelete češkoslovačkim zrakoplovima (makete KP):
Makete pokazuju i bogat sastav turskog zrakoplovstva iz 1940-tih:
Naš budući tip moguće je vidjeti izbliza:
...kao i člana njihove bivše akro-grupe:
...kao i člana njihove bivše akro-grupe:
Kansan (sad mi je jasno zašto je turski PM radio tu maketu):
Meni je ovo najbliži susret s Karavelom:
Meni je ovo najbliži susret s Karavelom:
"Polulovćić" ti nije lovac već trenažni i izvidnički zrakoplov Curtiss-Wright CW-22
https://en.wikipedia.org/wiki/Curtiss-Wright_CW-22
,ali da razvijen je iz veoma sličnog Curtiss-Wright CW-21 Demona koji je bio "polulovčić" u Nizozemskoj Istočnoj Indiji... Bio ga je izbacio MPM u 1/72 ,ali je dosta težak za nać ,ali ako naiđeš na njega na svojim putovanjima kroz Češku meni je na listi prioriteta!
,ali da razvijen je iz veoma sličnog Curtiss-Wright CW-21 Demona koji je bio "polulovčić" u Nizozemskoj Istočnoj Indiji... Bio ga je izbacio MPM u 1/72 ,ali je dosta težak za nać ,ali ako naiđeš na njega na svojim putovanjima kroz Češku meni je na listi prioriteta!
Poky- Posts : 887
I da kaj se ti i Mario nadate tom F-16 ,niš od toga....
I još jedan zanimljiv detalj:
Otprilike svakih pola sata u muzej dolazi jedan autobus djece. Vodič ih brzo provede kroz muzej, objasni im ukratko osnovne stvari, i svi se fotkaju grupno pred PZL-om. Nikad u životu nisam vidio takvu navalu djece u zrakoplovne muzeje. Svi fotkaju s mobitelima, uključujući i sve curice. Pretpostavljam da u svakoj grupi neki od dječaka to sve poveže s maketama... U muzejskom shopu imaju i dosta maketa. A u samom Istanbulu je cca 10 dućana s maketama. Izbor je vrlo standardan. Revell-Italeri-Tamiya-Hasegawa-Trumpeter-Miniart. PM-a ima tu i tamo, kao i Hellera. Čini mi se da je Tamiya povoljnija nego u EU, ali nisam bliže proučavao.
Otprilike svakih pola sata u muzej dolazi jedan autobus djece. Vodič ih brzo provede kroz muzej, objasni im ukratko osnovne stvari, i svi se fotkaju grupno pred PZL-om. Nikad u životu nisam vidio takvu navalu djece u zrakoplovne muzeje. Svi fotkaju s mobitelima, uključujući i sve curice. Pretpostavljam da u svakoj grupi neki od dječaka to sve poveže s maketama... U muzejskom shopu imaju i dosta maketa. A u samom Istanbulu je cca 10 dućana s maketama. Izbor je vrlo standardan. Revell-Italeri-Tamiya-Hasegawa-Trumpeter-Miniart. PM-a ima tu i tamo, kao i Hellera. Čini mi se da je Tamiya povoljnija nego u EU, ali nisam bliže proučavao.
Poky je napisao/la:"Polulovćić" ti nije lovac već trenažni i izvidnički zrakoplov Curtiss-Wright CW-22
Znao sam tko će znati.
Simpa mi je. Donesem kad ga nađem (možda i sebi jednog).
Zadnja promjena: Damir; čet sij 18, 2018 7:47 pm; ukupno mijenjano 1 put.
Poky je napisao/la:I da kaj se ti i Mario nadate tom F-16 ,niš od toga....
Navodno je struka rekla da treba tako...
Možeš si mislit struka želi novi avion,a ne opet kante stare 25-35g....To smo imali i do sad...
prva slika maketa koje vise Letov Š 16 ?????
afka Slider- Posts : 186
afka Slider je napisao/la:prva slika maketa koje vise Letov Š 16 ?????
Da. Turci su od češkoslovaka 1929-te kupili 12 komada Letova Š-16.
ko bi rekel....pojma nisam imal....al dobro, o turcima ionak nist ne znam :-)
Ni ja do sad nisam znao skoro ništa. Čuo sam negdje da su imali FW-190, ali npr. nisam znao da su imali razne verzije P-40:
A za ovo čudovište nisam znao ni da postoji...
A za ovo čudovište nisam znao ni da postoji...
Mislim momci... Vidim svima je u fokusu samo par glavnih tipova maketa (Spit, Messer, Mustang, Zero...) i koliko koji ima zakovica na gefufni, a malo okolo istraživati ,mala zrakoplovstva isl...
Turke su obje strane u sukobu mitile da uđu na njihovoj strani u sukob ,od engleza su dobili Spitove ,a od švaba najnovije FW-190 (još u doba kad ih nisu imali dosta za sve svoje postrojbe) itd itd... Osim toga u Tursku je i preletalo svašta iz bližih zaračenih dijelova Europe ,pa tako i naprimjer dva Blenheima iz NDH...
Turke su obje strane u sukobu mitile da uđu na njihovoj strani u sukob ,od engleza su dobili Spitove ,a od švaba najnovije FW-190 (još u doba kad ih nisu imali dosta za sve svoje postrojbe) itd itd... Osim toga u Tursku je i preletalo svašta iz bližih zaračenih dijelova Europe ,pa tako i naprimjer dva Blenheima iz NDH...
je, ja pogotovo sve znam o meserima i spitovima uahahhahahahahahahah
mislim , ak itko zna svasta o raznim opskurnim tipovima aviona onda mislim da ja znam nekaj malo :-) ) uf kak se hvalim :-) )- al eto, o turcima bas i ne znam....ne znam ni o tenkovima, pa sam opet ziv :-) :-9
PS al zato zahvaljujuci boljoj polovici znam sve o turskim sapunicama :-9
PS al zato zahvaljujuci boljoj polovici znam sve o turskim sapunicama :-9
kaj dobar ???? ja sam najbolji, car svemira, ja gradim svoje ime i karijeru u maketarstvu, ja postrosim milion sati rada na svaku maketu, napravio sam ih hiljadu, dobivam medalje na najprestiznijim natjecanjima.............na koje mogu samo odabrani......Poky je napisao/la:Dobar si
afka Slider je napisao/la:kaj dobar ???? ja sam najbolji, car svemira, ja gradim svoje ime i karijeru u maketarstvu, ja postrosim milion sati rada na svaku maketu, napravio sam ih hiljadu, dobivam medalje na najprestiznijim natjecanjima.............na koje mogu samo odabrani......Poky je napisao/la:Dobar si
Kaj, i ti?
Inače, baš zanimljivo da su naši Blenheimi na kraju završili kod njih.
neeeego.....pa sad sam dobil prvo mjesto na online tekmi u plasticnim brodovima :-)Damir je napisao/la:
Kaj, i ti?
Poky je napisao/la:I da kaj se ti i Mario nadate tom F-16 ,niš od toga....
BUDE!!!!!!!!
Ma neka vam ga vi se veselite F-16 radi maketa koje ćete raditi ,a naši zrakoplovci će opet letiti na starim kantama od 25g. jel si je netko opet pospremio pepeke u pađe, i onda ovo sve isto oko nabave aviona prolaziti kroz 10-15g...
Zanima me dali če ta ista vlada za sebe kupiti iduči puta aute stare 25 godina.
Željko- Posts : 103
S obzirom na to koliko predsjednica i ministar inkliniraju jednom od naših saveznika (na zapadu, preko jednog od oceana), jasno je da je ovo ulazak u tu sferu. A onda u budućnosti možemo očekivati i neku bolju podršku što se tiče tipova i primjeraka.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Similar topics
» Zrakoplovni muzej na Malti
» Zrakoplovni muzej u Krakowu, Poljska
» Zrakoplovni muzej Sintra (Portugal)
» Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka)
» Talijanski zrakoplovni muzej kod Rima
» Zrakoplovni muzej u Krakowu, Poljska
» Zrakoplovni muzej Sintra (Portugal)
» Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka)
» Talijanski zrakoplovni muzej kod Rima
Stranica 1 / 2.