Do Božića (ove godine) - Fokker XXI
+2
afka Slider
Damir
6 posters
Stranica 1 / 4.
Stranica 1 / 4. • 1, 2, 3, 4
Do Božića (ove godine) - Fokker XXI
Nakon što mi je Tihomir poslao (poklonio, velika hvala!) PM-ovu maketu Fokker XXI, a Poky mi pridodao dijelove koji su mu ostali iz Special Hobbijeve makete (također puno hvala!), samo po sebi se nameće da izrada makete ne može čekati. Ja sam već počeo, odmah nakon što sam to sve dobio, ali tek sad sam skinuo fotke. Maketa PM je rudimentarna, no kao osnova dobra. Problem je promašen oblik vertikalca, deblja plastika poklopca kabine i nedostatak "kapljica" s vanjske strane poklopca motora za moj primjerak iz finskog muzeja. Puky mi je dao i canopy i dio cockpita, ostatak sam napravio od stirena. Naravno, većina tog rada je besmislena, jer se skoro ništa neće vidjeti. Ponovno sam sebi dajem savjet - ne treba se bakćati s tim cockpitima za zatvorenu kabinu, bitno je samo remenje i ono što je iznad bokova trupa. A posebno je glupo što sam se pola dana mučio s istraživanjem kako izgleda rešetka konstrukcije trupa iza kabine (zbog prozorčića nad trupom), pa to sve i napravio od stirena. Nema šanse da se išta vidi.
Zadnja promjena: Damir; ned lis 29, 2017 8:36 am; ukupno mijenjano 3 put/a.
Damir- Posts : 1357
Re: Do Božića (ove godine) - Fokker XXI
Stavit ću krilo koje mi je dao Puky, ima puno bolje detalje. Različit je rasklop, pa ću rezati donji dio trupa na PM-ovoj maketi. A ideja koji je tlocrtni kut slivnika trup-krilo je kod autora ovih maketa bila potpuno različita. Ja bih rekao da je istina negdje u sredini, nitko nije pogodio.
Moram priznati da sam uvređen... Koliko se znamo ,a ti ne znaš ni koji mi je nadimak..
Ahahaha
Sretno sa ovime, trebat će ti definitivno ,ali ti to moreš!
Kaj/kak buš sa "kapljicama"?
Ahahaha
Sretno sa ovime, trebat će ti definitivno ,ali ti to moreš!
Poky- Posts : 887
Poky je napisao/la:Moram priznati da sam uvređen... Koliko se znamo ,a ti ne znaš ni koji mi je nadimak..
Ahahaha
Ah, sorry!
Nije promašaj osobe, nego tipfeler, ispravljeno.
Poky je napisao/la:Sretno sa ovime, trebat će ti definitivno ,ali ti to moreš!
Eh, te kapljice mi se čine najvećim problemom. Za sad nemam pojma što ću. Probao sam cowlinge od BLenheima i Gladiatora, oni imaju kapljice, ali su preveliki. Možda ću ljepiti nekakve "piknjice", no nisam siguran koliko će to ispasti uvjerljivo.
I meni je bilo cudno ali sam skuzio
da si sigurno mislio na Pokya.
mpuky- Posts : 358
mpuky je napisao/la: I meni je bilo cudno ali sam skuzio
Ma zbunio sam se. Za dijelove makete sam mislio na njega, ali za natječaj za izradu makete do Božića sam mislio na tebe.
Dobro si se izvukao!!!
A Mario ćeš prihvatiti ,izazov?!?!
A Mario ćeš prihvatiti ,izazov?!?!
Aha. Znaci hocete me navuci
Jel moram nesto iz pocetka raditi
ili mogu dovrsiti nesto od zapocetih ?
Ipak je Bozic blizu a ja bi trebao na
operaciju nosa za cca tjedan dana.
Jel moram nesto iz pocetka raditi
ili mogu dovrsiti nesto od zapocetih ?
Ipak je Bozic blizu a ja bi trebao na
operaciju nosa za cca tjedan dana.
Dobro dobro šta si ljut ,pa nemoraš pojačavati ton... I ja idem na operaciju žući ,al nije mi problem nešto započet i završiti..
Sam ti završi ,nije bitno jel ideš iz početka il iz sredine...
Al ovaj put bi trebalo definirati uvjete "utrke"... Normalno uz pivce...
o jebate...i ja idem na operaciju....pa koji nam je svima kufer??
ali ak bu sve ok do bozica bum slozil jos tri varazdinska aera 3 :-)
ali ak bu sve ok do bozica bum slozil jos tri varazdinska aera 3 :-)
afka Slider- Posts : 186
kapljice??pis of kejk :-)
Ja mislim da je OK da jedna maketa do Božića bude gotova, svejedno kad je započeta.
Slider, hajde reci malo više o tim "kapljicama" na kapotažu motora...
Slider, hajde reci malo više o tim "kapljicama" na kapotažu motora...
Poky je napisao/la:I ja idem na operaciju žući ,al nije mi problem nešto započet i završiti..
E, to je dobar period za makete, nakon operacije žuči si 2-3 tjedna doma (ja sam to prošao prije par godina). Zima vani, ti si doma (a ne moraš baš ležat), nemaš što pametnije za raditi nego gledat turske i njemačke sapunice ili maketarit...
kapljice
uzmes sprue ili sipku stirena i po duzini od cm ili dva oblikujes sprue da u presjeku nije okrugao, nego kapljica
zaoblis kraj sprua u polovinu kapljice, odrezes nozicem i imas savrsenu kapljicu...i tako 9 ili kolko vec puta i - voila.....
obzirom da su kapljice male a kapotaž motora ipak okrugao, dno ce kapljica biti ravno, pa da se ne zezas sa pripasavanjem dna kapljice kapotažu, kad ih zaljepis samo mrvicu kita oko rubova gdje zijeva i gotovo
a najbolja fora je da su sve vise manje iste jer je presjek sprua ( tlocrt kapljice) isti.....ili bar priblizan, ovisi koliko fino oblikujes sprue
uzmes sprue ili sipku stirena i po duzini od cm ili dva oblikujes sprue da u presjeku nije okrugao, nego kapljica
zaoblis kraj sprua u polovinu kapljice, odrezes nozicem i imas savrsenu kapljicu...i tako 9 ili kolko vec puta i - voila.....
obzirom da su kapljice male a kapotaž motora ipak okrugao, dno ce kapljica biti ravno, pa da se ne zezas sa pripasavanjem dna kapljice kapotažu, kad ih zaljepis samo mrvicu kita oko rubova gdje zijeva i gotovo
a najbolja fora je da su sve vise manje iste jer je presjek sprua ( tlocrt kapljice) isti.....ili bar priblizan, ovisi koliko fino oblikujes sprue
Vidiš zanimljiva tehnika Slider...
A glede operacije... kaj se ćudiš pa i nas "mlade" stižu godine ,a i nezdrav život (čitaj masno i slasno )...
kaj onda sa tom okladom Mpuky budeš prisustvoval ,ja bi ipak stavio neku skupu "kaznu" za nedovršetak tak da se ipak potrudimo bez izvlačenja... Evo Damir je bome izabrao opaki kitbash i bit će tu posla...
A glede operacije... kaj se ćudiš pa i nas "mlade" stižu godine ,a i nezdrav život (čitaj masno i slasno )...
kaj onda sa tom okladom Mpuky budeš prisustvoval ,ja bi ipak stavio neku skupu "kaznu" za nedovršetak tak da se ipak potrudimo bez izvlačenja... Evo Damir je bome izabrao opaki kitbash i bit će tu posla...
nije zanimljiva nego prosta ko pasulj.... cista logika, malo razmisljanja i eto :-)Poky je napisao/la:Vidiš zanimljiva tehnika Slider...
Jako zanimljiva ideja, probat ću. Iako se bojim veličine (kapljice su oko 1 mm), nisam siguran da će mi ispast iste.
Malo napretka, zaravnavanje kritičnih dijelova. Prvo malo kita, pa nakon brušenja malo boje. Krila su od neke kasnije verzije, pa malo prerađujem neke detalje.
Ma ne ljutim se nego me je zmrdal mobajlni kadPoky je napisao/la:Dobro dobro šta si ljut ,pa nemoraš pojačavati ton... I ja idem na operaciju žući ,al nije mi problem nešto započet i završiti..
sam pisao.
Znaci i ja bum se ukljucio do Bozica sa par aktualnih
radova i jednim novim.
Ne nisi skužio.... Nije cilj započeti makete do Božića, već završiti barem jednu!!!
Ako mogu sugerirati jednu antiknu tehniku za izradu jednakih kapljica:
- napraviti jednu savršenu kaplju iz sprua
- utisnuti tu master kapljicu u grudu 2K epoxi kita tipa miliput ili u glinamol ili slično da se dobije utor - ženski kalup
- kad se kit stvrdne, jednostavno zagrijati komadić sprua upaljačem i utisnuti meku plastiku u kalup
- ponoviti koliko puta je potrebno
ili opcija b
- utisnuti je u plastelin ili vosak da se dobije otisak
- u kalup kapnuti cyanofix ili 2k epoxi ljepilo
- kad se stvrdne ukloniti razrjeđivačem plastelin ili vosak
- utisnuti tu master kapljicu u grudu 2K epoxi kita tipa miliput ili u glinamol ili slično da se dobije utor - ženski kalup
- kad se kit stvrdne, jednostavno zagrijati komadić sprua upaljačem i utisnuti meku plastiku u kalup
ili opcija b
- utisnuti je u plastelin ili vosak da se dobije otisak
- u kalup kapnuti cyanofix ili 2k epoxi ljepilo
- kad se stvrdne ukloniti razrjeđivačem plastelin ili vosak
dragonlanceHR- Posts : 131
Ovo mi se čini vrlo obećavajuće, probat ću. Thanks.
Skuzio sam ali se nisam dobro izrazio. Budem vec nestoPoky je napisao/la:Ne nisi skužio.... Nije cilj započeti makete do Božića, već završiti barem jednu!!!
slozio ali cemo vidjeti do kojeg Bozica
Zeka, sad kad imam ove moje mjesunge boja farbanje
mi je pjesma. Jedino se moram bolje spraksati kako bi
smanjio overspray preko sablone. Staviti cu moje trenutne radove na forum pa sta zavrsim
mpuky je napisao/la: Jedino se moram bolje spraksati kako bi
smanjio overspray preko sablone.
kakve fakin sablone, kaj se s tim zezas ??
uhu patafix, napravis okrugle gliste cca 3 mm u promjeru ili manje, ovisno kolki feathering rubova hoces, poljepis po maketi, a ono izmedju porktijes s malim kvadraticima trake cca 10x10mm, odrezano od oka
prespricas pod kutem 90u odnosu na povrsinu i eto
ak bas oces sablone, nekoj koristiti papir jer se savija pod zrakom iz brusha ( i zato overspray)
ak printas sablone na papir u mjerili, zalijepi ih na hamer ili cak krton kutije, zaljepi na povrsinu kuglicama patafixa i opt spricaj po 90.......
Stranica 1 / 4. • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Fokker D.XXI, MPM, 1/72
» Fokker D-XXIII, RSmodels, 1/72
» Do Božića, Yak-3, Zvezda, 1/72
» Do Božića, Az 1/72 Spitfire IX
» Do Božića 1 Zvezda 1/144 SSJ-100
» Fokker D-XXIII, RSmodels, 1/72
» Do Božića, Yak-3, Zvezda, 1/72
» Do Božića, Az 1/72 Spitfire IX
» Do Božića 1 Zvezda 1/144 SSJ-100