Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka)
4 posters
Stranica 1 / 1.
Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka)
Začuđujuće dobar muzej, odmah do putničkog aerodroma Košice (drugi najveći grad u Slovačkoj, skroz na istoku, cca 2000 tisuća stanovnika).
Grupa entuzijasta je krenula relativno nedavno, a do danas je uspjela nabaviti, preradtiti ili stvoriti zaista jako puno. Od ove godine je u stalnoj postavi čak i Messerschmitt 109, a veliki posao odradili su 2004. godine s tzv "predsjedničkim darovima". Tad su uspjeli nagovoriti tadašnjeg predsjednika Slovačke da zamoli druge predsjednike država da mu poklone po 1 avion iz svojeg zrakoplovstva (naravno, nakon upotrebe, za muzejske potrebe). Akcija je jako dobro uspjela, dobili su čitav niz jetova sa svih strana. Oni su danas pod velikim "šatorom", može im se potpuno prići bez ikakve ograde, izvrsno za fotkanje detalja.
Muzej se sastoji od nekoliko hangara. Jedan je posvećen povijesnim zrakoplovima, tamo su osim Me-109 i replike Bk-534, SPAD-XIII i nekih drugih aviona i brdo prekrasnih sitnijih izložaka - propelera, motora, rezova motora... Dva hangara su posvećena češkoslovačkom zrakoplovstvu, s jako lijepim i informativnim postavama. Ono što me oduševljava, a različito je od drugih muzeja, jest mogućnost potpunog prilaska svemu, te vidljiva želja autora muzeja da posjetiteljima pruži potpunu informaciju. Mnoge stvari su razrezane da se vidi konstrukcija, postoje ljestve i otvoreni cockpiti, da se vide i ti detalji, a jedan čitav hangar je posvećen samo avionskim djelovima kao takvima. Naravno, tamo je i par vitrina s maketama.
Jedini problem s muzejem je što nema birtiju.
Grupa entuzijasta je krenula relativno nedavno, a do danas je uspjela nabaviti, preradtiti ili stvoriti zaista jako puno. Od ove godine je u stalnoj postavi čak i Messerschmitt 109, a veliki posao odradili su 2004. godine s tzv "predsjedničkim darovima". Tad su uspjeli nagovoriti tadašnjeg predsjednika Slovačke da zamoli druge predsjednike država da mu poklone po 1 avion iz svojeg zrakoplovstva (naravno, nakon upotrebe, za muzejske potrebe). Akcija je jako dobro uspjela, dobili su čitav niz jetova sa svih strana. Oni su danas pod velikim "šatorom", može im se potpuno prići bez ikakve ograde, izvrsno za fotkanje detalja.
Muzej se sastoji od nekoliko hangara. Jedan je posvećen povijesnim zrakoplovima, tamo su osim Me-109 i replike Bk-534, SPAD-XIII i nekih drugih aviona i brdo prekrasnih sitnijih izložaka - propelera, motora, rezova motora... Dva hangara su posvećena češkoslovačkom zrakoplovstvu, s jako lijepim i informativnim postavama. Ono što me oduševljava, a različito je od drugih muzeja, jest mogućnost potpunog prilaska svemu, te vidljiva želja autora muzeja da posjetiteljima pruži potpunu informaciju. Mnoge stvari su razrezane da se vidi konstrukcija, postoje ljestve i otvoreni cockpiti, da se vide i ti detalji, a jedan čitav hangar je posvećen samo avionskim djelovima kao takvima. Naravno, tamo je i par vitrina s maketama.
Jedini problem s muzejem je što nema birtiju.
Damir- Posts : 1357
Re: Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka)
Kaj Damire sam dvije fotke?!? Pa daj nam malo još pokaži šta ima u Košicama...
Poky- Posts : 887
Evo...
Zadnja promjena: Damir; pon srp 10, 2017 4:40 pm; ukupno mijenjano 1 put.
Ima i dvije hale pune nekih čudnih aviona, s više kotača nego krila....
Koliko sati putovanja? Išao si autom?
dragonlanceHR- Posts : 131
dragonlanceHR je napisao/la:Koliko sati putovanja? Išao si autom?
Krenuli oko 7 ujutro, a tamo smo bili na ručku, ne sjećam se točno kad. Možda nekih 6-7 sati, gotovo cijelim putem je autocesta kroz Mađarsku. Najveći problem je dosada, ravna Mađarska i sve isto, samo autocesta. Al je, s druge strane, ta autocesta jako dobra i uglavnom bez gužve. Treba paziti samo na dio kod Balatona, gdje se stvaraju gužve kad Budipeštanci dolaze na vikend (petak i subota) ili kad odlaze natzrag (nedjelja). Na sreću, mi uvijek idemo u obrnutom smjeru u ta vremena.
Još jedna stvar je muzej u Szolnoku. Ja sam imao nekih drugih aktivnosti (planinarenje u Tatrama, dvorci i sl), pa sam se vraćao sjevernim putem. Ali onaj tko se vraća iz Košica može malo produljiti put pa putem posjetiti i taj zrakoplovni muzej. Vama Varaždincima je to taman to ta razlika u satima do našeg zagrebačkog vremena puta...
Hvala ti za info. Spremam se ove godine za Sliač, a to je isto 5-6 sati jahanja, vjerojatno će biti organiziran bus. A za Szolnok mi priča Miro iz OS već godinama, ima i maketarsko natjecanje pa bi se dalo složiti zgodan izlet.
dragonlanceHR- Posts : 131
E vidiš to su već fotke! Kakva je ovo raketa/booster na predzadnjoj fotki?
I ja se spremam u Sliač.
Što se tiče ove raketčuge na zadnjoj slici - nemam pojma što je to. Pored takvih stvari, kao i pored helikoptera, prolazim kao pored turskog groblja, ostavlja me ravnodušnim. Ali kladim se da je nešto rusko, budući da je gigantsko...
Što se tiče ove raketčuge na zadnjoj slici - nemam pojma što je to. Pored takvih stvari, kao i pored helikoptera, prolazim kao pored turskog groblja, ostavlja me ravnodušnim. Ali kladim se da je nešto rusko, budući da je gigantsko...
Još malo zanimljivosti iz Košica. Nije muzej, ali je muzejski primjerak Polikaprov Po-2 (poklon ni manje ni više nego od Putina) kojeg je Aeroklub doveo do letnog stanja. Uglavnom je za aeromitinge, al sam se ja uspio dogovorit (uz skromnu nadoknadu) za letenje.
Opa! Ideš Damire!!! I kakvi su dojmovi?
Dojmovi su, naravno, super. Svako letenje je super, a ovo još i više. Jedan razlog je otvoreni cockpit i slobodan pogled okolo. Druga stvar je stabilnost i upravljivost. Tek sad vidim zašto je Polikarac bio tako omiljen i dugo se zadržao. Ima ogromnu površinu krila, diže se pri uzlijetanju u roku od odmah. A palicu lijevo-desno skoro i ne treba micati, dovoljan je minimalan kut elerona za jaki zakretni efekt - ima elerone i gore i dolje.
Naravno, tu su i ograničenja. Sporiji je od stojadina, a i nema baš puno manevarskih mogućnosti - ide ravno, desno, lijevo...Ovo na trećoj fotki je najjači nagib...
Naravno, tu su i ograničenja. Sporiji je od stojadina, a i nema baš puno manevarskih mogućnosti - ide ravno, desno, lijevo...Ovo na trećoj fotki je najjači nagib...
Jel bi to bila shema bojenja dosta vjerna ratnoj? Zeleno-crno? Svidje mi se što se i na ovom današnjem primjerku lijepo vidi kako boja nije besprijekorno čista, ima tu flekica, tufnica i sličnog )
tlikso- Posts : 279
tlikso je napisao/la:Jel bi to bila shema bojenja dosta vjerna ratnoj? Zeleno-crno? Svidje mi se što se i na ovom današnjem primjerku lijepo vidi kako boja nije besprijekorno čista, ima tu flekica, tufnica i sličnog )
Nisam se bavio s tim bojama, ali vjerujem da je OK. Obnavljali su ga u Rusiji i dali kao Putinov poklon slovačkom predsjedniku, valjda su pazili što rade. Što se tiče "wetheringa", da, izgleda kako i priliči avionu koji je u letnom provozu. Npr. prije mog leta čekao sam 1 h da nekakvo ulje koje je iz motora iscurilo u njegovu okolinu, iscuri skroz van (u čašu na podu), a kako šprica ulje po vjetrobranima, vidi se na drugoj fotki. Metalni dio prednjeg dijela trupa je prilično olupan, "drljača" je iskrivljena... Budem stavio još par fotki.
Similar topics
» Zrakoplovni muzej na Malti
» Zrakoplovni muzej u Istanbulu
» Zrakoplovni muzej u Krakowu, Poljska
» Zrakoplovni muzej Sintra (Portugal)
» Talijanski zrakoplovni muzej kod Rima
» Zrakoplovni muzej u Istanbulu
» Zrakoplovni muzej u Krakowu, Poljska
» Zrakoplovni muzej Sintra (Portugal)
» Talijanski zrakoplovni muzej kod Rima
Stranica 1 / 1.