Maketarum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka)

4 posters

Go down

Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka) Empty Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka)

Postaj by Damir ned srp 09, 2017 8:21 am

Začuđujuće dobar muzej, odmah do putničkog aerodroma Košice (drugi najveći grad u Slovačkoj, skroz na istoku, cca 2000 tisuća stanovnika).
Grupa entuzijasta je krenula relativno nedavno, a do danas je uspjela nabaviti, preradtiti ili stvoriti zaista jako puno. Od ove godine je u stalnoj postavi čak i Messerschmitt 109, a veliki posao odradili su 2004. godine s tzv "predsjedničkim darovima". Tad su uspjeli nagovoriti tadašnjeg predsjednika Slovačke da zamoli druge predsjednike država da mu poklone po 1 avion iz svojeg zrakoplovstva (naravno, nakon upotrebe, za muzejske potrebe). Akcija je jako dobro uspjela, dobili su čitav niz jetova sa svih strana. Oni su danas pod velikim "šatorom", može im se potpuno prići bez ikakve ograde, izvrsno za fotkanje detalja.
Muzej se sastoji od nekoliko hangara. Jedan je posvećen povijesnim zrakoplovima, tamo su osim Me-109 i replike Bk-534, SPAD-XIII i nekih drugih aviona i brdo prekrasnih sitnijih izložaka - propelera, motora, rezova motora... Dva hangara su posvećena češkoslovačkom zrakoplovstvu, s jako lijepim i informativnim postavama. Ono što me oduševljava, a različito je od drugih muzeja, jest mogućnost potpunog prilaska svemu, te vidljiva želja autora muzeja da posjetiteljima pruži potpunu informaciju. Mnoge stvari su razrezane da se vidi konstrukcija, postoje ljestve i otvoreni cockpiti, da se vide i ti detalji, a jedan čitav hangar je posvećen samo avionskim djelovima kao takvima. Naravno, tamo je i par vitrina s maketama.
Jedini problem s muzejem je što nema birtiju.

Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka) 2yjtsp5

Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka) 20pbr6g

Damir

[Vrh] Go down

Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka) Empty Re: Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka)

Postaj by Poky pon srp 10, 2017 1:40 pm

Kaj Damire sam dvije fotke?!? Pa daj nam malo još pokaži šta ima u Košicama...
Poky
Poky

[Vrh] Go down

Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka) Empty Re: Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka)

Postaj by Damir pon srp 10, 2017 4:26 pm

Evo...

Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka) 155nb7c

Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka) Nf5rut

Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka) Or54m0

Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka) 25iwtxj

Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka) Kw51u

Zadnja promjena: Damir; pon srp 10, 2017 4:40 pm; ukupno mijenjano 1 put.

Damir

[Vrh] Go down

Postaj by Damir pon srp 10, 2017 4:32 pm

Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka) 4sh6w1

Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka) 2urbhxt

Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka) 1220rcj

Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka) Oqxedf

Damir

[Vrh] Go down

Postaj by Damir pon srp 10, 2017 4:37 pm

Ima i dvije hale pune nekih čudnih aviona, s više kotača nego krila....

Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka) 2j2j5oz

Damir

[Vrh] Go down

Postaj by dragonlanceHR uto srp 11, 2017 10:09 am

Koliko sati putovanja? Išao si autom?

dragonlanceHR

[Vrh] Go down

Postaj by Damir uto srp 11, 2017 2:01 pm

dragonlanceHR je napisao/la:Koliko sati putovanja? Išao si autom?

Krenuli oko 7 ujutro, a tamo smo bili na ručku, ne sjećam se točno kad. Možda nekih 6-7 sati, gotovo cijelim putem je autocesta kroz Mađarsku. Najveći problem je dosada, ravna Mađarska i sve isto, samo autocesta. Al je, s druge strane, ta autocesta jako dobra i uglavnom bez gužve. Treba paziti samo na dio kod Balatona, gdje se stvaraju gužve kad Budipeštanci dolaze na vikend (petak i subota) ili kad odlaze natzrag (nedjelja). Na sreću, mi uvijek idemo u obrnutom smjeru u ta vremena.

Još jedna stvar je muzej u Szolnoku. Ja sam imao nekih drugih aktivnosti (planinarenje u Tatrama, dvorci i sl), pa sam se vraćao sjevernim putem. Ali onaj tko se vraća iz Košica može malo produljiti put pa putem posjetiti i taj zrakoplovni muzej. Vama Varaždincima je to taman to ta razlika u satima do našeg zagrebačkog vremena puta...

Damir

[Vrh] Go down

Postaj by dragonlanceHR sri srp 12, 2017 9:22 am

Hvala ti za info. Spremam se ove godine za Sliač, a to je isto 5-6 sati jahanja, vjerojatno će biti organiziran bus. A za Szolnok mi priča Miro iz OS već godinama, ima i maketarsko natjecanje pa bi se dalo složiti zgodan izlet.

dragonlanceHR

[Vrh] Go down

Postaj by Poky sri srp 12, 2017 11:22 pm

E vidiš to su već fotke! Kakva je ovo raketa/booster na predzadnjoj fotki?
Poky
Poky

[Vrh] Go down

Postaj by Damir pet srp 14, 2017 5:51 am

I ja se spremam u Sliač.
Što se tiče ove raketčuge na zadnjoj slici - nemam pojma što je to. Pored takvih stvari, kao i pored helikoptera, prolazim kao pored turskog groblja, ostavlja me ravnodušnim. Wink Ali kladim se da je nešto rusko, budući da je gigantsko... Wink

Damir

[Vrh] Go down

Postaj by Damir sub srp 15, 2017 8:00 am

Još malo zanimljivosti iz Košica. Nije muzej, ali je muzejski primjerak Polikaprov Po-2 (poklon ni manje ni više nego od Putina) kojeg je Aeroklub doveo do letnog stanja. Uglavnom je za aeromitinge, al sam se ja uspio dogovorit (uz skromnu nadoknadu) za letenje.

Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka) 20kyoua

Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka) 33omog3

Zrakoplovni muzej u Košicama (Slovačka) Dlqqev

Damir

[Vrh] Go down

Postaj by Poky sub srp 15, 2017 11:07 am

Opa! Ideš Damire!!! I kakvi su dojmovi?
Poky
Poky

[Vrh] Go down

Postaj by Damir ned srp 16, 2017 8:14 am

Dojmovi su, naravno, super. Svako letenje je super, a ovo još i više. Jedan razlog je otvoreni cockpit i slobodan pogled okolo. Druga stvar je stabilnost i upravljivost. Tek sad vidim zašto je Polikarac bio tako omiljen i dugo se zadržao. Ima ogromnu površinu krila, diže se pri uzlijetanju u roku od odmah. A palicu lijevo-desno skoro i ne treba micati, dovoljan je minimalan kut elerona za jaki zakretni efekt - ima elerone i gore i dolje.
Naravno, tu su i ograničenja. Sporiji je od stojadina, a i nema baš puno manevarskih mogućnosti - ide ravno, desno, lijevo...Ovo na trećoj fotki je najjači nagib... Wink

Damir

[Vrh] Go down

Postaj by tlikso pon srp 17, 2017 7:48 am

Jel bi to bila shema bojenja dosta vjerna ratnoj? Zeleno-crno? Svidje mi se što se i na ovom današnjem primjerku lijepo vidi kako boja nije besprijekorno čista, ima tu flekica, tufnica i sličnog Smile)

tlikso

[Vrh] Go down

Postaj by Damir uto srp 18, 2017 7:26 am

tlikso je napisao/la:Jel bi to bila shema bojenja dosta vjerna ratnoj? Zeleno-crno? Svidje mi se što se i na ovom današnjem primjerku lijepo vidi kako boja nije besprijekorno čista, ima tu flekica, tufnica i sličnog Smile)

Nisam se bavio s tim bojama, ali vjerujem da je OK. Obnavljali su ga u Rusiji i dali kao Putinov poklon slovačkom predsjedniku, valjda su pazili što rade. Što se tiče "wetheringa", da, izgleda kako i priliči avionu koji je u letnom provozu. Npr. prije mog leta čekao sam 1 h da nekakvo ulje koje je iz motora iscurilo u njegovu okolinu, iscuri skroz van (u čašu na podu), a kako šprica ulje po vjetrobranima, vidi se na drugoj fotki. Metalni dio prednjeg dijela trupa je prilično olupan, "drljača" je iskrivljena... Budem stavio još par fotki.

Damir

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics