Fokker D-XXIII, RSmodels, 1/72
4 posters
Stranica 1 / 1.
Fokker D-XXIII, RSmodels, 1/72
Evo još jedna rijetka ptičica od mene... Dakle ukratko jako dobra RSova maketa OOTB ,jedino sam dodao policu za radio aparat u cockpitu i produbio panele. Maskirna shema je farbana freehand i bio sam jako zadovoljan kako sam ju odradio ,ali sa hladnim vremenom i vlagom u zraku kreću moji problemi sa sušenje boje,lakova i njihovim "dizanjem" i ostajanjem otisaka po maketi ... Još mi je ovo prva maketa na kojoj sam želio isprobati Glanzer i AK washeve.... Ukratko nakon više popravljanja boje koja se uništila i uništena dva dekala (oznaka i broj na trupu, s lijeve strane,vidljivo na drugoj fotki) zgužvanih dekala koji se nisu željeli izravnati nakon dekal tekućina, preprozirnih naranđastih dekala, priveo sam i ovu maketu kraju, spremio je u vitrinu ,a vi procijenite po fotkama kak je ispala :? ...
Poky- Posts : 887
Re: Fokker D-XXIII, RSmodels, 1/72
Maketa je super, o kakvim problemima pričaš? Niš se od toga ne vidi.
Jedino kaj vidim da na jednoj onoj bijeloj traki na repu fali linija koja odvaja vertikalni stabilizator od pripadajućeg kormila (sve je jedna bijela površina).
Inače, aviončić je jako zanimljiv, kao i farbanje.
Jedino kaj vidim da na jednoj onoj bijeloj traki na repu fali linija koja odvaja vertikalni stabilizator od pripadajućeg kormila (sve je jedna bijela površina).
Inače, aviončić je jako zanimljiv, kao i farbanje.
Damir- Posts : 1357
Krasan je.
Imam njihovu 48-cu ali nikako da dođe na red.
Jedino, to iza glave pilota nije polica za radio već za kompresor zraka.
Vedran
Imam njihovu 48-cu ali nikako da dođe na red.
Jedino, to iza glave pilota nije polica za radio već za kompresor zraka.
Vedran
dragonlanceHR- Posts : 131
Fala,fala...
Da sad sam i ja skužio wash mi se tu zbrisal, već je opravljeno...Jedino kaj vidim da na jednoj onoj bijeloj traki na repu fali linija koja odvaja vertikalni stabilizator od pripadajućeg kormila (sve je jedna bijela površina).
Da eto vidiš kroz staklo se na fotkama nije baš moglo razaznati o ćem se radi ,a pošto dio aviona na tom mjestu ima radio uređaj logično sam zaključio...Jedino, to iza glave pilota nije polica za radio već za kompresor zraka.
Lijepo je ispao. Šteta što su dekali malo transparentni.
Kako misliš da su ti se decali gužvali nakon dekal tekućina ?
To bi trebalo biti normalno i ne bi ih smio dirati jer ih tekućina
namreška i kada ona odradi svoje oni legnu kako teba.
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=9852&highlight=softer
Kako misliš da su ti se decali gužvali nakon dekal tekućina ?
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=9852&highlight=softer
mpuky- Posts : 358
Da znam ja to sve i obićno se sve tak i izdogađa ,ali eto na par mjesta su ostali nagužvani (ja obično dekale lijepim na kraju "radnog dana" tako kad nanesem dekal sol ostavim maketu do jutra bez diranja) kažem ,ti si Puky i vidio imam mali prostor za maketarenje koji je zimi bez grijanja i dosta je hladan i vlažan ,tako da to sve pripisujem tim "nemaketarskim" vremenskim prilikama.... Osim toga prvi put sam umjesto laka koristio Glanzer i nije mi se svidio ,ali prije nego neš kažem na tu temu pričekat ću da odradim koju maketu sa njim u normalnim vremenskim uvjetima.Kako misliš da su ti se decali gužvali nakon dekal tekućina ?
Malo sam pronjuškao o egzotičnom subjektu. Zanimljivo mi je da je maksimalna brzina skoro na razini tadašnjih najboljih lovaca s otprilike istom motorskom snagom, iako ovo čudo izgleda znatno manje aerodinamično od njih...
Damir- Posts : 1357
Poky je napisao/la:Da znam ja to sve i obićno se sve tak i izdogađa ,ali eto na par mjesta su ostali nagužvani (ja obično dekale lijepim na kraju "radnog dana" tako kad nanesem dekal sol ostavim maketu do jutra bez diranja) kažem ,ti si Puky i vidio imam mali prostor za maketarenje koji je zimi bez grijanja i dosta je hladan i vlažan ,tako da to sve pripisujem tim "nemaketarskim" vremenskim prilikama.... Osim toga prvi put sam umjesto laka koristio Glanzer i nije mi se svidio ,ali prije nego neš kažem na tu temu pričekat ću da odradim koju maketu sa njim u normalnim vremenskim uvjetima.Kako misliš da su ti se decali gužvali nakon dekal tekućina ?
Onda ces se morati smajhlati zenici sa akrilima pa te mozda
pusti u boravak. Tako sam ja svoju zasprehao. Vidis dusice
ove boje ne smrde vec cak mirise
mpuky- Posts : 358
Damir je napisao/la:Malo sam pronjuškao o egzotičnom subjektu. Zanimljivo mi je da je maksimalna brzina skoro na razini tadašnjih najboljih lovaca s otprilike istom motorskom snagom, iako ovo čudo izgleda znatno manje aerodinamično od njih...
Da, ali to je brzina bez naoružanja i ikakvog oklopa :-(
Projekt je ubilo hlađenje zadnjeg motora, koje su tek uspjeli riješiti švabe na Do-335, mada ni tamo savršeno.
Da ali, ti motori iz prototipa (Walter Sagitta) nisu bili prihvačeni kao konačno riješenje u igri su bili RR Merlin i DB-601.Da, ali to je brzina bez naoružanja i ikakvog oklopa :-(
Projekt je ubilo hlađenje zadnjeg motora, koje su tek uspjeli riješiti švabe na Do-335, mada ni tamo savršeno.
Poky je napisao/la:Da ali, ti motori iz prototipa (Walter Sagitta) nisu bili prihvačeni kao konačno riješenje u igri su bili RR Merlin i DB-601.Da, ali to je brzina bez naoružanja i ikakvog oklopa :-(
Da i ne.
Sagitte su bile u igri jer se pokušalo sa dva zrakom hlađena motora dobiti snagu kao sa jednim vodom hlađenim motorom, koji je teži.
Da ne govorimo o značajno manjoj potrošnji goriva kod Saggite.
Stavljanje dva puno veća i puno teža vodom hlađena motora (uz težinu motora tu je i značajna težina, volumen a i zračni otpor sustava hlađenja) zahtijevalo bi minimalno povećanje zmaja za 30% , a o ukupnom povećanju težine zrakoplova da ne govorimo.
Gle ne upuštam se ja u nikakve rasprave i tehnička pitanja problema hlađenja motora/povečanja težine istog... Sam iznosim podatke na koje sam naišao po raznim, što nizozemskim, što "bijelosvjetskim" forumima, dakle u planu su bili razvoji prototipa i s RR i DB motorom, a koje izmjene u projektu to donosi ne znam, nit sam vidio konkretne nacrte istih, projekt razvoja D-XXIII je nažalost prekinut u preranoj fazi i to izgleda nikada nećemo saznati...Da i ne.
Sagitte su bile u igri jer se pokušalo sa dva zrakom hlađena motora dobiti snagu kao sa jednim vodom hlađenim motorom, koji je teži.
Da ne govorimo o značajno manjoj potrošnji goriva kod Saggite.
Stavljanje dva puno veća i puno teža vodom hlađena motora (uz težinu motora tu je i značajna težina, volumen a i zračni otpor sustava hlađenja) zahtijevalo bi minimalno povećanje zmaja za 30% , a o ukupnom povećanju težine zrakoplova da ne govorimo.
Iako na jednom forumu sam našao izravnu usporedbu Fokkera D-XXIII i mađarskog Martona RMI-8 X-V( motori DB-603,ako se ne varam) uz tvrdnju o "nevjerovatnoj sličnosti" ,ali za Martona nigdje nisam uspio iskopati nikakve teh. podatke (kako procijene performansi ,tako ni dimenzije...)
I ja sam pročitao iste forume.
Za kraj, samo da ukažem na to da jedini serijski zrakoplov slične konfiguracije i veličine, švedski J-21, ima samo jedan vodom hlađeni motor.
Za kraj, samo da ukažem na to da jedini serijski zrakoplov slične konfiguracije i veličine, švedski J-21, ima samo jedan vodom hlađeni motor.
Similar topics
» Fokker D.XXI, MPM, 1/72
» Do Božića (ove godine) - Fokker XXI
» MS.406 ZNDH, RSmodels, 1/72
» Avia B-534 serieIV., KP i RSmodels, 1/72
» Dornier Do-17Kb-3, RSmodels, 1/72
» Do Božića (ove godine) - Fokker XXI
» MS.406 ZNDH, RSmodels, 1/72
» Avia B-534 serieIV., KP i RSmodels, 1/72
» Dornier Do-17Kb-3, RSmodels, 1/72
Stranica 1 / 1.