Maketarum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Fokker D-XXIII, RSmodels, 1/72

4 posters

Go down

Fokker D-XXIII, RSmodels, 1/72 Empty Fokker D-XXIII, RSmodels, 1/72

Postaj by Poky sri stu 09, 2016 8:57 pm

Evo još jedna rijetka ptičica od mene... Dakle ukratko jako dobra RSova maketa OOTB ,jedino sam dodao policu za radio aparat u cockpitu i produbio panele. Maskirna shema je farbana freehand i bio sam jako zadovoljan kako sam ju odradio  ,ali sa hladnim vremenom i vlagom u zraku kreću moji problemi sa sušenje boje,lakova i njihovim "dizanjem" i ostajanjem otisaka po maketi Sad ... Još mi je ovo prva maketa na kojoj sam želio isprobati Glanzer i AK washeve.... Ukratko nakon više popravljanja boje koja se uništila i uništena dva dekala (oznaka i broj na trupu, s lijeve strane,vidljivo na drugoj fotki) zgužvanih dekala koji se nisu željeli izravnati nakon dekal tekućina, preprozirnih naranđastih dekala, priveo sam i ovu maketu kraju, spremio je u vitrinu ,a vi  procijenite po fotkama kak je ispala :? ...
Fokker D-XXIII, RSmodels, 1/72 DSC02910
Fokker D-XXIII, RSmodels, 1/72 DSC02911
Fokker D-XXIII, RSmodels, 1/72 DSC02912
Fokker D-XXIII, RSmodels, 1/72 DSC02913
Fokker D-XXIII, RSmodels, 1/72 DSC02915
Fokker D-XXIII, RSmodels, 1/72 DSC02916
Fokker D-XXIII, RSmodels, 1/72 DSC02917
Fokker D-XXIII, RSmodels, 1/72 DSC02918
Fokker D-XXIII, RSmodels, 1/72 DSC02919
Fokker D-XXIII, RSmodels, 1/72 DSC02920
Fokker D-XXIII, RSmodels, 1/72 DSC02921
Fokker D-XXIII, RSmodels, 1/72 DSC02922
Poky
Poky

[Vrh] Go down

Fokker D-XXIII, RSmodels, 1/72 Empty Re: Fokker D-XXIII, RSmodels, 1/72

Postaj by Damir čet stu 10, 2016 8:48 am

Maketa je super, o kakvim problemima pričaš? Niš se od toga ne vidi.
Jedino kaj vidim da na jednoj onoj bijeloj traki na repu fali linija koja odvaja vertikalni stabilizator od pripadajućeg kormila (sve je jedna bijela površina).
Inače, aviončić je jako zanimljiv, kao i farbanje.

Damir

[Vrh] Go down

Postaj by dragonlanceHR čet stu 10, 2016 9:15 am

Krasan je.
Imam njihovu 48-cu ali nikako da dođe na red.

Jedino, to iza glave pilota nije polica za radio već za kompresor zraka.

Vedran

dragonlanceHR

[Vrh] Go down

Postaj by Poky čet stu 10, 2016 3:17 pm

Fala,fala...
Jedino kaj vidim da na jednoj onoj bijeloj traki na repu fali linija koja odvaja vertikalni stabilizator od pripadajućeg kormila (sve je jedna bijela površina).
Da sad sam i ja skužio wash mi se tu zbrisal, već je opravljeno...

Jedino, to iza glave pilota nije polica za radio već za kompresor zraka.
Da eto vidiš kroz staklo se na fotkama nije baš moglo razaznati o ćem se radi ,a pošto dio aviona na tom mjestu ima radio uređaj logično sam zaključio... Embarassed
Poky
Poky

[Vrh] Go down

Postaj by mpuky čet stu 10, 2016 10:30 pm

Lijepo je ispao. Šteta što su dekali malo transparentni.
Kako misliš da su ti se decali gužvali nakon dekal tekućina ?
To bi trebalo biti normalno i ne bi ih smio dirati jer ih tekućina
namreška i kada ona odradi svoje oni legnu kako teba.
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=9852&highlight=softer
mpuky
mpuky

[Vrh] Go down

Postaj by Poky pet stu 11, 2016 9:54 am

Da znam ja to sve i obićno se sve tak i izdogađa ,ali eto na par mjesta su ostali nagužvani (ja obično dekale lijepim na kraju "radnog dana" tako kad nanesem dekal sol ostavim maketu do jutra bez diranja) kažem ,ti si Puky i vidio imam mali prostor za maketarenje koji je zimi bez grijanja i dosta je hladan i vlažan ,tako da to sve pripisujem tim "nemaketarskim" vremenskim prilikama.... Osim toga prvi put sam umjesto laka koristio Glanzer i nije mi se svidio ,ali prije nego neš kažem na tu temu pričekat ću da odradim koju maketu sa njim u normalnim vremenskim uvjetima.
Poky
Poky

[Vrh] Go down

Postaj by Damir pet stu 11, 2016 10:37 am

Malo sam pronjuškao o egzotičnom subjektu. Zanimljivo mi je da je maksimalna brzina skoro na razini tadašnjih najboljih lovaca s otprilike istom motorskom snagom, iako ovo čudo izgleda znatno manje aerodinamično od njih...

Damir

[Vrh] Go down

Postaj by mpuky pet stu 11, 2016 4:47 pm

Poky je napisao/la:
Da znam ja to sve i obićno se sve tak i izdogađa ,ali eto na par mjesta su ostali nagužvani (ja obično dekale lijepim na kraju "radnog dana" tako kad nanesem dekal sol ostavim maketu do jutra bez diranja) kažem ,ti si Puky i vidio imam mali prostor za maketarenje koji je zimi bez grijanja i dosta je hladan i vlažan ,tako da to sve pripisujem tim "nemaketarskim" vremenskim prilikama.... Osim toga prvi put sam umjesto laka koristio Glanzer i nije mi se svidio ,ali prije nego neš kažem na tu temu pričekat ću da odradim koju maketu sa njim u normalnim vremenskim uvjetima.

Onda ces se morati smajhlati zenici sa akrilima pa te mozda
pusti u boravak. Tako sam ja svoju zasprehao. Vidis dusice
ove boje ne smrde vec cak mirise Smile
mpuky
mpuky

[Vrh] Go down

Postaj by dragonlanceHR sub stu 12, 2016 10:01 am

Damir je napisao/la:Malo sam pronjuškao o egzotičnom subjektu. Zanimljivo mi je da je maksimalna brzina skoro na razini tadašnjih najboljih lovaca s otprilike istom motorskom snagom, iako ovo čudo izgleda znatno manje aerodinamično od njih...

Da, ali to je brzina bez naoružanja i ikakvog oklopa :-(
Projekt je ubilo hlađenje zadnjeg motora, koje su tek uspjeli riješiti švabe na Do-335, mada ni tamo savršeno.

dragonlanceHR

[Vrh] Go down

Postaj by Poky sub stu 12, 2016 9:48 pm

Projekt je ubilo hlađenje zadnjeg motora, koje su tek uspjeli riješiti švabe na Do-335, mada ni tamo savršeno.
Da ali, ti motori iz prototipa (Walter Sagitta) nisu bili prihvačeni kao konačno riješenje u igri su bili RR Merlin i DB-601.
Poky
Poky

[Vrh] Go down

Postaj by dragonlanceHR ned stu 13, 2016 11:40 am

Poky je napisao/la:
Da ali, ti motori iz prototipa (Walter Sagitta) nisu bili prihvačeni kao konačno riješenje u igri su bili RR Merlin i DB-601.

Da i ne.

Sagitte su bile u igri jer se pokušalo sa dva zrakom hlađena motora dobiti snagu kao sa jednim vodom hlađenim motorom, koji je teži.
Da ne govorimo o značajno manjoj potrošnji goriva kod Saggite.

Stavljanje dva puno veća i puno teža vodom hlađena motora (uz težinu motora tu je i značajna težina, volumen a i zračni otpor sustava hlađenja) zahtijevalo bi minimalno povećanje zmaja za 30% , a o ukupnom povećanju težine zrakoplova da ne govorimo.

dragonlanceHR

[Vrh] Go down

Postaj by Poky ned stu 13, 2016 2:41 pm

Da i ne.

Sagitte su bile u igri jer se pokušalo sa dva zrakom hlađena motora dobiti snagu kao sa jednim vodom hlađenim motorom, koji je teži.
Da ne govorimo o značajno manjoj potrošnji goriva kod Saggite.

Stavljanje dva puno veća i puno teža vodom hlađena motora (uz težinu motora tu je i značajna težina, volumen a i zračni otpor sustava hlađenja) zahtijevalo bi minimalno povećanje zmaja za 30% , a o ukupnom povećanju težine zrakoplova da ne govorimo.
Gle ne upuštam se ja u nikakve rasprave i tehnička pitanja problema hlađenja motora/povečanja težine istog... Sam iznosim podatke na koje sam naišao po raznim, što nizozemskim, što "bijelosvjetskim" forumima, dakle u planu su bili razvoji prototipa i s RR i DB motorom, a koje izmjene u projektu to donosi ne znam, nit sam vidio konkretne nacrte istih, projekt razvoja D-XXIII je nažalost prekinut u preranoj fazi i to izgleda nikada nećemo saznati...
Iako na jednom forumu sam našao izravnu usporedbu Fokkera D-XXIII i mađarskog Martona RMI-8 X-V( motori DB-603,ako se ne varam) uz tvrdnju o "nevjerovatnoj sličnosti" ,ali za Martona nigdje nisam uspio iskopati nikakve teh. podatke (kako procijene performansi ,tako ni dimenzije...)
Poky
Poky

[Vrh] Go down

Postaj by dragonlanceHR ned stu 13, 2016 8:49 pm

I ja sam pročitao iste forume.
Za kraj, samo da ukažem na to da jedini serijski zrakoplov slične konfiguracije i veličine, švedski J-21, ima samo jedan vodom hlađeni motor.

dragonlanceHR

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics